|
„Żeberka z dodatkiem sezamu wypadną świetnie. Ważne jest, by pamiętać, że najlepiej przygotować je dzień wcześniej, tak by nabrały smaku dzięki marynacie”, mówi Piotr Murawski.
Żeberka w sezamie
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
100 ml ketchupu
3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
1 jajko
sos sojowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml oleju
1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Mięso posyp dużą ilością Przyprawy do mięs Knorr, która nada mu wyrazistego smaku, następnie je odłóż, aby się zamarynowało. Najlepsze efekty uzyskasz, jeśli proces marynowania żeberek będzie trwał cały dzień.
Kolejnego dnia podsmaż żeberka z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Wylej na nią szklankę wody. Mięso duś po przykryciem do momentu osiągnięcia przez nie miękkości. Następnie odstaw je, aby wystygło.
Żeberka wyciągnij z sosu, w którym się dusiły, osusz i panieruj w jajku i sezamie.
Mięso smaż na patelni do momentu zarumienienia się panierki.
Pozostały z duszenia żeberek sos połącz z łyżeczką Przyprawy do mięs Knorr, ketchupem i sosem sojowym. Wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i dodaj do sosu. Podgrzewaj go do momentu, w którym zacznie wrzeć, następnie ściągnij z ognia. Pamiętaj o mieszaniu. Sos przygotowany w ten sposób podawaj w osobnym naczyniu.
|