|
Wystarczy dzień wcześniej poświęcić chwilę, by odpowiednio zamarynować mięso. W ten sposób przygotujemy obiad nawet na dwa najbliższe dni.
„Dla najbliższych zawsze warto jest przygotowywać dania wyjątkowe, takie jak na przykład różnego rodzaju pieczenie. Doskonałym pomysłem będzie karkówka. Z dodatkiem rozmarynu wypełni naszą kuchnię wyjątkowym aromatem”, mówi Piotr Murawski.
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
Składniki:
1,5 kg schabu karkowego
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
3 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 ząbków czosnku
130 ml oleju roślinnego
3 łyżki musztardy francuskiej
mała cebula szalotka
Sposób przygotowania:
W mięsie zrób nakłucia o głębokości ok. 2-3 cm – najlepiej nożem o cienkim ostrzu. Wsuń w nie obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku.
Przyprawę Knorr, która świetnie pasuje do potraw mięsnych, wymieszaj z musztardą, 80 ml oleju i posiekanym rozmarynem – w ten sposób przygotujesz marynatę. Nacieraj nią mięso i następnie owiń je folią aluminiową. Przełóż je do lodówki na co najmniej jeden dzień. Dzięki temu marynata nada mu intensywny smak.
Następnego dnia piecz mięso przez ok. 2 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Zachowaj sok z pieczenia do przygotowania sosu.
Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno siekaną cebulę. Dodaj do niej pokrojony rozmaryn, 200 ml ciepłej wody (wraz z sokiem z mięsa). Następnie połącz całość z Esencją do sosu pieczeniowego Knorr, która dobrze podkreśli smak mięsa i zagęści sos. Wszystko starannie wymieszaj, dbając o to, by esencja się całkowicie rozpuściła. Gotuj całość przez 2 minuty.
Mięso podawaj z gorącym sosem.
|