|
Pieczone w panierce z płatków owsianych i musztardy nabiorą zupełnie nowego i oryginalnego smaku. Z pewnością polubią je także najmłodsi:
Soczyste i chrupiące udka pieczone
Składniki:
1 kg podudzia z kurczaka
4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Sugerowaną w składnikach ilość przyprawy Knorr, która dobrze podkreśla smak potraw mięsnych, połącz z miodem, płatkami owsianymi i musztardą. Dla nadania daniu pikanterii możesz dodać również łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.
Podudzia z kurczaka najpierw obtocz w mące, a następnie zanurzaj w marynacie.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Zapobiegnie to przypaleniu się miodu.
Udka piecz pod przykryciem w nagrzanym do 250°C piekarniku przez 50 minut.
Następnie zdejmij z naczynia pokrywę i piecz przez kolejne 10 minut. Danie podawaj na gorąco.
|