|
To co zjemy rano w dużej mierze może mieć wpływ na nasz nastrój i nastawienie na cały dzień. Dlatego powinniśmy przykładać większą wagę do tego, co jemy na śniadanie! Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” przypomina nam o roli pierwszego posiłku z okazji zbliżającego się Europejskiego Dnia Śniadania, który przypada już 24 kwietnia.
Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”1 wynika, że najpopularniejsze na polskich, śniadaniowych stołach jest pieczywo – aż 89% respondentek wskazało ten produkt zbożowy na pierwszym miejscu. Tuż za nim znalazły się płatki śniadaniowe. Według badania większość respondentek pamięta o śniadaniu, a aż 32% spożywa śniadanie razem ze swoimi dziećmi! Oznacza to, że śniadanie jest dla nas ważnym posiłkiem, jednak jak sprawić, żeby było również wartościowym i dawało nam energię ma cały dzień?
– Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem. Po nocnej regeneracji, organizm aby ruszył pełną parą, potrzebuje witamin i składników odżywczych. Niestety coraz częściej Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, a to wielki błąd. Poranny posiłek wpływa także korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia. Co wybierać na śniadanie? Proponuję kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, omlety zbożowe lub płatki śniadaniowe z owocami i jogurtem. Pamiętajmy również o drugim śniadaniu. Idealne do tego będą własnoręcznie upieczone ciasteczka zbożowe i szklanka soku – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Europejski Dzień Śniadania już 24 kwietnia, pamiętajmy o śniadaniu nie tylko wtedy, ale każdego dnia! Pomysły na pełnowartościowe posiłki oraz więcej informacji dotyczących produktów zbożowych i kampanii znajduje się na stronie: http://kfpz.pl/blog-kampanii
Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II” finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.
Śniadaniowy placek zbożowy
Składanki:
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków jęczmiennych
1 łyżka płatków żytnich
banan
jajko
Dodatki:
½ szklanki orzechów
szklanka soku
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy płatki z jajkiem i bananem pokrojonym w kostkę. Smażymy placek na odrobinie oleju. Podajemy z orzechami i szklanką soku. Smacznego!
|