w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Na Dzień Ojca... przepis na stek idealny!
data publikacji: 23-06-2016 r.
23 czerwca przypada szczególne święto. To wyjątkowa okazja, by okazać naszym Tatom, jak mocno ich kochamy. Doskonałym pomysłem na wspólne świętowanie może być rodzinne spotkanie przy grillu.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
A jak grill, to oczywiście… soczysty i aromatyczny stek! Dobrze przyrządzony stanowić będzie świetny pomysł na danie dla każdego mężczyzny, a już na pewno dla… naszego Taty. O tym, w jaki sposób przygotować stek idealny, opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.



Wołowina na ruszcie - befsztyk

Do przygotowania odpowiedniego steku powinniśmy wykorzystać odpowiedni rodzaj mięsa. Na grillu świetnie sprawdzi się wołowina. Co musimy wiedzieć, przystępując do jej zakupu?

Najważniejsza jest rasa bydła, z której pochodzi mięso. Najlepszym mięsem na befsztyk będzie wołowina Wagyu, jak również Limousin, Chianina – Rind – uważana za najstarszą rasę bydła na świecie, Hereford czy Black Angus.

„Dobre gatunkowo mięso to bardzo ważny element przyrządzenia idealnych steków. Na grillu najlepiej sprawdzi się polędwica wołowa. Możemy jednak wykorzystać również inne części, takie jak antrykot, rostbef, ligawa czy nawet mięso z udźca. Przyrządzając mięso, musimy zwrócić uwagę, czy ma ono tzw. ‘marmurkową strukturę’. Chodzi o to, by było ono poprzerastane tłuszczem, dzięki czemu pod wpływem wysokiej temperatury nasz stek uzyska wyjątkową soczystość. Co ważne, każdy gatunek pochodzący z różnej rasy bydła charakteryzuje się odpowiednim czasem ‘dojrzewania’ w odpowiednich warunkach, który ma wpływ na jego ostateczny smak” - opowiada Piotr Murawski.

By przygotować pyszny stek, wykorzystać możemy również mięso z ryb lub dziczyznę.

Na początek…

Pamiętać należy, że mięso potrzebować będzie odpowiedniej ilości czasu na przyzwyczajenie się do temperatury pokojowej. Po wyciągnięciu z lodówki, powinniśmy je w pierwszej kolejności umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w plastry (o grubości ok. 3 cm) i na minimum godzinę odstawić.

Odrobina soli

Charakterystyczny smak mięsa na steki sprawia, że do ich przygotowania wykorzystać powinniśmy jedynie odrobinę soli, która w czasie smażenia wniknie głębiej do środka, oraz niewielką ilość przypraw. Należy to jednak zrobić jeszcze przed wrzuceniem mięsa na ruszt. Unikać powinniśmy natomiast pieprzu, który w wysokiej temperaturze może się przypalić i popsuć smak naszej potrawy.

Grillujemy!

By przyrządzić stek, wykorzystać możemy polaną tłuszczem patelnię, jak również oczywiście - grill. W tym drugim przypadku, do przygotowania mięsa najlepiej będzie wykorzystać grill otwarty.

Przed wrzuceniem steków na ruszt, musimy pamiętać, by delikatnie uformować w rękach płaty mięsa. Przy większych kawałkach, przed samym smażeniem powinniśmy ponacinać jego brzegi, dzięki czemu mięso nie skurczy się mocniej pod wpływem wysokiej temperatury.

By nasze steki smakowały naprawdę wybornie, musimy bardzo dobrze rozgrzać węgiel lub drewno, na którym rozpalamy grill, dzięki czemu białko mięsa natychmiast się zetnie, a nasze mięso zachowa wyjątkową soczystość. By nie stracić jej w dalszym procesie smażenia, powinniśmy zrezygnować z nakłuwania naszych steków widelcem. By obrócić kawałki na grillu, wykorzystać możemy szczypce.

Well done?

Steki można wysmażyć na kilka sposobów:

well done (stek bardzo dobrze wysmażony) – mięso brązowe, po przekrojeniu nie wypływają z niego soki,
medium well (dobrze wysmażony) – w kolorze brunatnym, z delikatnie różowym środkiem, z niewielką ilością osocza,
medium (średnio wysmażony) – jędrne mięso w delikatnym różowym kolorze, z lekko brunatnym osoczem,
medium rare (średnio krwisty) – mięso w kolorze czerwonym, osocze lekko brunatne,
rare (krwisty) – lekko wysmażony stek, czerwone mięso i osocze,
blue rare (niebieski) – mięso jedynie delikatnie wysmażone na zewnątrz, w środku surowe.
A oto kilka propozycji Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na przygotowanie pysznych steków:

Greckie steki z karkówki na grilla

Składniki:

1 kg karkówki
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
200 g zielonych i czarnych oliwek
1 pęczek świeżej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
150 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:

Umyj, osusz i pokrój mięso w steki o grubości 1 cm.
Zmiksuj oliwę z oliwkami. Tak przygotowany sos połącz z posiekaną kolendrą, oregano oraz Przyprawą do grilla Knorr, która wydobędzie z mięsa wyjątkowy smak.
Gotową marynatą wysmaruj dokładnie każdy ze steków i na 20 - 30 minut odstaw w chłodniejsze miejsce.
Smaż na rozgrzanym grillu zamarynowane wcześniej steki po 8 minut z każdej strony. Serwuj je z chrupiącą bagietką, sałatą oraz ketchupem, którego pomidorowy smak będzie doskonale pasował do potrawy.
Pikantna karkówka w glazurze z whisky

Składniki:

1 kg chudej karkówki wieprzowej
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
100 ml whiskey
100 ml ketchupu pikantnego
100 g cukru brązowego
2 posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekana cebula szalotka
1 posiekana ostra papryczka chilli
50 ml oliwy
100 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta roztartego goździka
1 łyżeczka kminu rzymski
1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:

Pokrój mięso w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli wyrazisty smak i aromat mięsa, a następnie odstaw w chłodniejsze miejsce na kilka godzin.
Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wcześniej czosnek, chilli i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż się skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, łyżkę cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy i roztarty goździk. Całość gotuj przez około 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurę, aż zgęstnieje.
Zamarynowane wcześniej steki przełóż do glazury i odstaw następnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu grilluj mięso na tackach przez około 20 minut, na średnio rozgrzanym grillu, odwracając je co jakiś czas i jednocześnie nakładając na nie pędzelkiem przygotowaną glazurę.
Stek warto jest podawać w towarzystwie sosów, np. ze znakomitym sosem pieprzowym:

Stek z sosem pieprzowym

Składniki:

500 g polędwicy
10 łyżek czerwonego wina
1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
3 cebule szalotki
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka pieprzu czarnego
80 g marynowanego zielonego pieprzu
szczypta soli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Polędwicę pokrój na 4 steki. Posyp je czarnym pieprzem i smaż przez około 2 minuty z każdej strony na łyżce oleju. Dopraw je po usmażeniu szczyptą soli.
Zagotuj wodę i przez kilka minut parz ziarna zielonego pieprzu. Następnie je przecedź.
Zeszklij posiekane szalotki na tej samej patelni.
Wlej wino, musztardę oraz pieprz zielony. Duś wszystko, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, która wzbogaci smak dania. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj śmietanę i gotuj wszystko przez minutę, do czasu aż sos zgęstnieje. Steki podawaj polane sosem z dodatkiem puree ziemniaczanego lub ziemniaków z grilla.
Stek świetnie smakować może również w towarzystwie wykwintnej śliwki:

Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie



Składniki:

300 ml wina czerwonego Marsala
1 opakowanie Esencji do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
1 szalotka
50 ml oliwy z oliwek
4 steki z polędwicy wołowej
300 g leśnych grzybów (mogą to być prawdziwki, pieczarki albo kurki, również mrożone)
6 szalotek
100 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej polskich podwędzanych)
50 g śmietany
2 żółtka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
50 ml oleju roślinnego
Sposób przygotowania:

Mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr, dzięki której nabierze ono wspaniałego smaku i aromatu, a następnie odstaw je na kilka godzin aby się zamarynowało.
Cebule i grzyby pokrój w grube kawałki, następnie obsmaż je na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do wygotowania płynu i ostudź. Tak powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.
Obsmaż na oleju steki - po 1 minucie z każdej strony. Następnie przełóż je do brytfanki. Na wierzch mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso piecz przez około 15 – 20 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
Następnie przełóż je na bok, a do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wymieszaj powstały w ten sposób sok, na bazie którego przygotujesz sos Marsala. Na rozgrzanej oliwie, na patelni na której przygotowywałeś mięso, zeszklij pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
Całość zalej winem i zagotuj do momentu, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i dolej 250 ml ciepłej wody.
Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie upewniając się, że esencja całkowicie się rozpuściła. Wszystko gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj polane sosem.
Smacznego grillowania!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Na Dzień Ojca... przepis na stek idealny!



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB