czerpać witaminy i składniki mineralne w ich naturalnej postaci, a więc z codziennie spożywanych posiłków. Zbilansowana dieta oraz pełnowartościowe posiłki stanowią podstawę zdrowych włosów, zwłaszcza tych farbowanych, narażonych na ciągłe zabiegi chemiczne. Co jeść, aby włosy były właściwie odżywione?
Obecność witamin i minerałów w naszej diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety często zapominamy, że sposób w jaki się odżywamy i to co jemy ma również ogromny wpływ na wygląd i stan naszych włosów. Dlatego warto jeść takie produkty, które wzmocnią włosy od wewnątrz. Co zatem jeść? Mleko, wątróbka, świeże owoce, zielone warzywa, ryby, jajka czy orzechy to jedne z wielu produktów, które zawierają właściwe składniki odżywcze i elementy.
Ochrona włosów farbowanych
Każdy rodzaj włosów potrzebuje wzmocnienia w postaci odpowiedniej diety, a włosy farbowane zwłaszcza. Kolor uzyskany dzięki preparatom chemicznym w wyniku promieni słonecznych, wysokich temperatur czy czynników środowiskowych niszczy się, a struktura włosa ulega uszkodzeniu. Aby zwiększyć trwałość koloru i przywrócić połysk kosmykom, warto wprowadzić w swój jadłospis dietę śródziemnomorską bogatą w owoce i warzywa, ryby oraz rośliny strączkowe, ryż i makaron.
Oprócz prawidłowej diety działającej od wewnątrz, warto również wzmacniać włosy od zewnątrz za pomocą odpowiednich kosmetyków. Produkty Montibello z linii Treat NaturTech Colour Protect opracowane zostały zgodnie z koncepcją Tricho Nutrition – Dieta Dla Włosów, która zawiera potężną mieszankę aktywnych składników niezbędnych dla włosów. Linia do włosów farbowanych to esencja śródziemnomorskiej diety. Bogata w metabolity przeciwutleniające uzyskane z oliwek i odżywczych substancji błonotwórczych, chroni włosy przed promieniowaniem UVA i UVB, uszkodzeniami termicznymi, wilgocią i negatywnymi skutkami mycia – mówi Leszek Ligęza, wieloletni ekspert fryzjerski Montibello.
Co jeść stosując dietę śródziemnomorską?
Niestety nie zawsze uda nam się zaplanować i skrupulatnie skontrolować to co zjemy. Błędy żywieniowe często wpływają niekorzystnie na nasze włosy. Dlatego warto spożywać proste potrawy, łatwe do przyrządzenia, które korzystnie wpłyną na stan naszych włosów. Stosując dietę śródziemnomorską takim posiłkiem może być sałatka nicejska, która dostarczy nam odpowiednich witamin i minerałów (m.in. witaminy E, C, czy beta-karoten), oraz pozwoli zwalczyć poziom złego cholesterolu.
Sałatka nicejska (2 porcje)
2 garści młodego szpinaku
2 jajka
4-6 filecików anchois
mała czerwona cebula
1/4 szklanki czarnych oliwek
10 pomidorków koktajlowych
1/2 długiego ogórka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz
Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, pokrój na ćwiartki. Do miseczek nałóż szpinak, na wierzchu rozłóż plasterki ogórka, połówki pomidorków, krążki cebuli i fileciki anchois. Dodaj oliwki i jajko, a całość skrop sosem – połączoną oliwą i octem. Dopraw do smaku.
Linia Montibello Treat NaturTech Colour Protect:
Szampon 300 ml/ 39 PLN
Odżywka 150 ml/ 39 PLN
Maska 200 ml/ 49 PLN