|
Bliskiego Wschodu, dlatego inspirując się orientalnymi przepisami, możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację z cieciorką w roli głównej.
Cieciorka to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Przepisy z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.
Śniadanie z pastą z cieciorki
Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen
1 pomidor
2 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek
pieczywo
pieprz
Przygotowanie:
Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy. W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki. Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.
Obiad z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g makaronu penne
400 g fileta z indyka
1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku suszonego
6 listków świeżej bazylii
100 g mozzarelli
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.
Kolacja z sałatką z cieciorki i serem feta
Składniki:
1 puszka gotowanej cieciorki marki Jasmeen
1 opakowanie sera feta
1 awokado
1 pęczek kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę. Następnie kroimy i dodajemy kolendrę, awokado i ser feta. Składniki solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy oliwkę z oliwek oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i mamy gotową sałatkę, którą możemy podać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
autor: / źódło: / opracowanie:
Jasmeen
|