|
Pikantna karkówka w glazurze z whisky
Składniki:
1 kg chudej karkówki wieprzowej
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
100 ml whiskey
100 ml Ketchupu Hellmann's Pikantny
100 g cukru brązowego
2 posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekana cebula szalotka
1 posiekana ostra papryczka chilli
50 ml oliwy
100 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka cynamonu
1 szczypta roztartego goździka
1 łyżeczka kminu rzymski
1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Pokrój mięso w jednocentymetrowe, grube steki, oprósz Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli wyrazisty smak i aromat mięsa, a następnie odstaw w chłodniejsze miejsce na kilka godzin.
Na rozgrzanej oliwie, podsmaż w garnku posiekany wcześniej czosnek, chilli i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukier i smaż do chwili, aż się skarmelizuje. Dodaj wtedy ocet balsamiczny, łyżkę cynamonu i kminu rzymskiego, sos sojowy i roztarty goździk. Całość gotuj przez około 5 minut, do momentu, aż ocet prawie odparuje. Następnie dodaj ketchup, whisky i gotuj glazurę, aż zgęstnieje.
Zamarynowane wcześniej steki przełóż do glazury i odstaw następnie do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu grilluj mięso na tackach przez około 20 minut, na średnio rozgrzanym grillu, odwracając je co jakiś czas i jednocześnie nakładając na nie pędzelkiem przygotowaną glazurę.
|