By nabrać mu wyjątkowego smaku, doprawić go możemy mieszanką odpowiednio skomponowanych ziół i przypraw. Innym świetnym pomysłem może być przygotowanie prostej sałatki na bazie sera blue oraz granatu.
Sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki:
2 placki tortilli
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
50 g sera blue
1 bakłażan
1 owoc granatu
300 g mixu sałat
3 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
Sposób przygotowania:
Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.
Smacznego grillowania!