|
Pieczona Kaczka Zagrodowa z jabłkami to idealny pomysł na świąteczny obiad. Podkreśli uroczysty charakter posiłku i zyska uznanie dzięki niebanalnemu połączeniem smaków.
Podczas Świąt rozkoszujemy się wieloma klasycznymi przysmakami – żurkiem, mazurkami i babkami. Na danie główne warto przygotować danie przełamujące schematy, pyszne i zdrowe. Polska Kaczka Zagrodowa to najwyższej jakości mięso, które zachwyca wyrazistym smakiem, a przy tym ma wiele składników odżywczych i witamin. Z nadzieniem w postaci rozpływających się w ustach, słodko-kwaskowych jabłek i w towarzystwie aromatycznych ziół, kaczka będzie wspaniałym daniem głównym podczas tegorocznej Wielkanocy. Wystarczy sięgnąć do prostego przepisu, by przygotować prawdziwą ucztę przy świątecznym stole z wyśmienitą kaczką w roli głównej.
Kaczka marynowana w nalewce majerankowej, pieczona z jabłkami
Składniki:
2-3 łyżki majeranku oraz do nacierania
łyżeczka cukru
Kaczka Zagrodowa
4 duże jabłka
200 ml wódki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Majeranek i cukier zalać wódką, odstawić na minimum 12 godzin. Następnie umytą i osuszoną Kaczkę Zagrodową zalać nalewką, wcierając dodatkowo trochę majeranku. Marynować minimum 6 godzin, obracając kaczkę, co godzinę. Następnie wyciągnąć z marynaty, natrzeć solą i pieprzem (również wewnątrz), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka pokroić w ćwiartki, nadziać nimi kaczkę, jeśli zostaną jakieś kawałki, obłożyć kaczkę w naczyniu. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 2 godziny w 190 st. C, przy czym po pierwszej godzinie ściągnąć folię by kaczka ładnie się zrumieniła i polać wytworzonymi sokami. Po upieczeniu odstawić na chwilę, po czym podzielić na porcje i podawać, np. z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną niepaloną.
autor: / źódło: / opracowanie:
Sedar
|