w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Wielkanocne desery
data publikacji: 24-03-2016 r.
W czasie Wielkanocy oprócz typowych potraw, spożywanych na świąteczne śniadanie lub obiad, w naszych domach goszczą także słodkości w rozmaitych postaciach.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Trudno wyobrazić sobie stół bez tradycyjnych ciast, takich jak babka czy mazurek oraz aromatycznej kawy, podawanej na wiele sposobów. Dlaczego więc nie spróbować ciekawych przepisów łączących te dwie przyjemności?

Ciasto cappuccino

Słodkie i delikatne cappuccino, może okazać się smacznym pomysłem także w postaci ciasta. - Ten tradycyjny włoski napój przyrządzany jest na bazie 25 mililitrowego espresso oraz spienionego mleka, tworzących lekką i aromatyczną kompozycję – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Jak wykorzystać to połączenie w pysznym deserze? Przygotowania zaczynamy od biszkoptu, do którego po ubiciu białek z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i odrobinę aromatu waniliowego. Kolejnym krokiem jest zmieszanie mąki, proszku do pieczenia i dwóch łyżeczek świeżo zmielonej kawy. - Ze słodkim biszkoptem dobrze komponować się będzie mieszanka z przewagą Arabiki - podpowiada Joanna Sobyra. – By nadać ciastu intensywnego, kawowego aromatu warto w tym celu wykorzystać samodzielnie, świeżo mielone ziarna- dodaje ekspert. Następny etap to przygotowanie masy, którą przełożymy biszkopt. Najprostszym sposobem jest ubicie śmietanki kremówki z 300 mililitrami mleka i odrobiną żelatyny. Upieczone ciasto przekrajamy na pół, przekładamy kremem, pozostawiając około 1/3 jego objętości do pokrycia wierzchu. Na koniec całość posypujemy obficie wiórkami czekoladowymi lub kakao.

Włoska babka w towarzystwie kawy

Wielkanocna babka nie musi co roku wyglądać i smakować tak samo. Inspirując się włoskim przepisem na drożdżową „Colomba di Pasqua”, możemy przygotować własny wariant tego przysmaku, w zależności od naszych kulinarnych upodobań. Podstawą każdego przepisu na wypiek o tradycyjnym, wielkanocnym kształcie gołębia jest ciasto drożdżowe, które łączymy z dowolnym rodzajem i ilością ulubionych bakalii. Sprawdzonym sposobem jest dodanie do ciasta, jeszcze przed upieczeniem, likieru migdałowego. Ten włoski specjał wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i ciekawą strukturą. Co ważne, długo pozostaje świeży i wilgotny wewnątrz, a jednocześnie przyjemnie chrupiący na zewnątrz. „Colomba di Pasqua” doskonale łączy się zarówno z mocnym espresso jako propozycja na świąteczny podwieczorek, jak i jako podstawa słodkiego śniadania w zestawieniu z delikatnym caffe latte.

Domowe Tiramisu
Jeden z najpopularniejszych południowych przysmaków – włoskie tiramisu, na stałe zagościł w naszych jadłospisach. Nie każdy jednak wie, że ten popularny deser jest bardzo prosty do samodzielnego przygotowania w domu. Nasączony kawą oraz aromatycznym alkoholem biszkopt, przykryty kremową warstwą serka mascarpone to obowiązkowa baza, występująca we wszystkich wariantach tego specjału. Na co zwrócić uwagę, przygotowując tę propozycję? Sekret jego smaku tkwi przede wszystkim w mocnej i aromatycznej kawie. Takimi właściwościami wyróżnia się klasyczne espresso zaparzone ze świeżo zmielonych ziaren w kafetierze. – Do przygotowania tiramisu warto użyć mocno palonej kawy. Proces długiego palenia eliminuje kwasowość, a jej miejsce zastępuje słodkawa, czekoladowa nuta – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti. – Tego typu mieszanki są idealną bazą przy tworzeniu większości napojów oraz deserów z wykorzystaniem mleka czy słodkich serków – dodaje ekspert. Aromatyczne espresso doskonale również skomponuje się z dodatkowymi składnikami - likierem migdałowym i gorzką czekoladą, którymi warto uzupełniać kolejne warstwy ciasta.

Torcik kawowo-czekoladowy

Tort to doskonały pomysł nie tylko z okazji przyjęcia urodzinowego. Ten czekoladowo-kawowy rarytas idealnie sprawdzi się na każdym świątecznym stole. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonnym i trudnym zadaniem, do przyrządzenia deseru możemy wykorzystać prosty biszkopt i przełożyć go kremem czekoladowym. By uzyskać intensywny kawowy aromat ciasta, do powstałej z ubitych żółtek i cukru masy należy dodać około 100 ml mocnego, zaparzonego w ekspresie ciśnieniowym naparu. Całość mieszamy przy pomocy miksera. Kolejnym etapem jest połączenie uzyskanej masy z wcześniej ubitymi na sztywno białkami przy pomocy drewnianej łyżki. Dzięki temu biszkopt nabierze puszystości i nie opadnie po upieczeniu. By wzbogacić smak tortu, upieczone i ostudzone ciasto po przekrojeniu nasączamy dodatkowo aromatycznym espresso. Następnie przygotowujemy masę, wykorzystując gorzką, dobrą jakościowo czekoladę. Zaczynamy od rozpuszczenia jej w małej ilości mleka, następnie łączymy z ubitą wcześniej na sztywno śmietanką 36%, cukrem pudrem i żelatyną. Proporcje składników, użytych przy przygotowaniu zarówno ciasta, jak i masy, zależą od pożądanej przez nas ilości warstw. Inspirując się bieżącymi trendami w cukiernictwie, możemy zrezygnować z pokrywania tortu polewą i podać tzw. „naked cake”, czyli wypiek bez lukrowych dekoracji, który za każdym razem będzie wyglądał niepowtarzalnie.

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Wielkanocne desery



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB