|
A oto kilka najważniejszych właściwości jajek:
Jajka zawierają wiele witamin i składników mineralnych – w tym witaminy A, D, B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod.
Jajka jako jedyny produkt spożywczy zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, które organizm człowieka musi spożywać, by funkcjonować prawidłowo. Nie jest jednak w stanie wytworzyć ich samodzielnie, więc musi je dostarczyć sobie w postaci pokarmu. Zjedzenie dwóch jajek, o masie ok. 60 g każde, zaspokaja 35 procent dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy.
Luteina zawarta w jajku, będąca silnym przeciwutleniaczem, ma równocześnie bardzo korzystnie działanie na wzrok.
Jak zachęcić do jedzenia jajek dzieci? Wystarczy wypróbować sprawdzony sposób na urozmaicenie posiłku – gotowe jajka fantazyjnie przyozdobić i zaserwować w nowym wydaniu!
|