|
By zachowało swoje właściwości, powinniśmy zwrócić uwagę na sposób, w jaki je przechowujemy i przygotowujemy do podania. Kilka praktycznych porad dotyczących jajek, zdradził szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:
Przed przygotowaniem należy umyć jajka w ciepłej wodzie. Jeśli zamierzamy zjeść je na surowo, powinniśmy je dodatkowo wcześniej sparzyć. Jest to niezwykle istotne, szczególnie w sytuacji, gdy zdarzy się, że nioska była zakażona bakteriami - czynność ta może nas uchronić przed przeniesieniem choroby do naszego organizmu. Nie należy natomiast myć jajek przed włożeniem do lodówki, by nie zmyć w ten sposób ze skorupki warstwy ochronnej.
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Po rozbiciu żółtko powinno być zwarte i okrągłe, białko natomiast gęste (nie powinno się rozlewać).
Nie powinniśmy przechowywać jajek w lodówce dłużej niż 3 tygodnie, ponieważ następuje w nich stopniowy rozkład białek i witamin oraz jełczenie tłuszczu - naturalny proces starzenia. Co równie istotne, jajka pochłaniają również inne zapachy z lodówki.
Jajka natomiast, jako jeden z niewielu produktów, można bezpiecznie smażyć na maśle, ponieważ białko ścina się już przy 60 stopniach, a więc jeszcze zanim masło zacznie się palić i wytwarzać toksyczne związki.
Jajka należy bezwzględnie przechowywać w lodówce. Jeśli przebywają one w wilgotnym i ciepłym pomieszczeniu, bakterie znajdujące się na skorupce mogą wniknąć do środka.
Jajka są kwasotwórcze, dlatego by zachować zrównoważoną dietę, pamiętajmy o obecności w niej zasadowych pokarmów, np. warzyw i kasz.
Jeśli zastanawiamy się – lepsze ścięte czy surowe żółtko - to warto wiedzieć, że pod obiema postaciami jest strawne w tym samym stopniu. Co innego natomiast białko - nie należy jeść go na surowo, bo jest w nim obecny składnik, który blokuje przyswajanie witaminy B7, czyli biotyny.
|