|
Jajka oznaczone rozmiarem S to jajka małe, które ważą poniżej 53 g, w rozmiarze M mieszczą się jajka w przedziale 53-63 g, L to jajka duże o wadze 63-73 g, a rozmiar XL otrzymują największe jajka, które ważą ponad 73 g.
Jajka kurze klasyfikuje się również ze względu na system hodowli. Na skorupce mają stemple z informacjami na temat systemu chowu, kodu państwa, w którym zostały wyhodowane, oraz zakładu produkcji. Kod systemu hodowli, który odnosi się do sposobu, w jakim chowane są kury, to pierwsza cyfra w ciągu oznaczenia na skorupce. W ten sposób jajka podzielić możemy na:
Jajka z produkcji ekologicznej – oznaczone cyfrą 0. Oznacza ona, że hodowla kur odbywa się na świeżym powietrzu, z dostępem do wolnego wybiegu, a kury karmione są paszą posiadającą certyfikat ekologiczny.
1 to jajka z chowu na wolnym wybiegu – oznacza to, że kura ma dostęp do wybiegu i żyje w swobodnych warunkach.
2 to jajka z chowu ściółkowego - kura hodowana jest w ograniczonych warunkach, ale może chodzić swobodnie po kurniku, posiada dostęp do piasku i grzędy. W przepisach unijnych określono, że ilość zwierząt na 1 m² powierzchni użytkowej wynosi 9 kur niosek.
3 to jajka z chowu klatkowego, czyli najmniej przyjaznego. Kury nie mają możliwości swobodnego poruszania się, gdyż przebywają stale w klatkach.
Z taką wiedzą nie pozostaje nam nic innego, jak zaopatrzyć się w zapas jajek na czas zbliżającej się Wielkanocy! Smacznego jajka!
|