w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Fakty i mity na temat mięsa z kurczaka
data publikacji: 19-01-2016 r.
W ciągu ostatnich kilku lat wzrosło spożycie drobiu, a wraz z nim… liczba mitów na temat tego rodzaju mięsa. Otrzymujemy wiele sprzecznych komunikatów, słysząc z jednej strony o właściwościach...
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
zdrowotnych drobiu, z drugiej zaś – o ukrytych w tym mięsie antybiotykach. I to właśnie informacje o hormonach wzrostu czy karmie z GMO sprawiają, że niektórzy boją się sięgnąć po mięso kurczaka. Jak jest naprawdę? Czy należy bać się drobiu? A może to właśnie mięso z kurczaka jest tym najzdrowszym? Na te i inne pytania odpowiemy w dzisiejszym materiale – obalamy mity i prezentujemy fakty - wszystko, co o mięsie drobiowym wiedzieć należy.

Wszystkim kurczakom podawane są antybiotyki – MIT
Zgodnie z prawem unijnym, nie ma zakazu, by podawać kurczakom antybiotyki. Ich podanie nie jest jednak dowolne i przypadkowe, lecz podlega ścisłej kontroli weterynaryjnej. Kurczaki, które otrzymały antybiotyki lub inne leki weterynaryjne, poddawane są karencji, tak by od momentu ich podania do pozyskania mięsa, minęło odpowiednio dużo czasu. Dzięki trzymaniu się tych ścisłych procedur, mięso drobiowe jest bezpieczne dla konsumenta.

Antybiotyki nie są jednak podawane wszystkim kurczakom. Od kilku lat na rynku możemy dostać m.in. Kurczaka Zagrodowego, który pochodzi z małych rodzinnych gospodarstw na Podlasiu. W przypadku tego kurczaka nie podaje się antybiotyków, nawet tych które są dopuszczone przez prawo. W sytuacji choroby, kurczaki są odseparowywane od reszty stada i poddawane leczeniu specjalnymi ekstraktami ziołowymi. Nigdy też nie wracają do sprzedaży, jako Kurczak Zagrodowy.

Mięso z kurczaka jest wartościowym składnikiem diety – PRAWDA
Polacy coraz częściej cenią mięso z kurczaka. W ostatnich latach jego spożycie wzrasta i aktualnie wynosi około 27 kg rocznie. Warto dodać, że polski drób jest bardzo ceniony za granicą. Jesteśmy uznanymi i cenionymi eksporterami tego rodzajami mięsa u naszych sąsiadów i podlegamy ostremu nadzorowi weterynaryjnemu.

Dlaczego warto włączyć drób do swojej diety? Przede wszystkim ze względu na jego wysoką wartość odżywczą. Mięso jest bogate w białko, zawiera niewiele tłuszczu, dużą porcję witamin i składników mineralnych. W mięsie z kurczaka możemy znaleźć m.in. witaminy z grupy B, cynk, potas czy magnez. Drób charakteryzuje się delikatnymi włóknami i jest najczęściej pierwszym rodzajem mięsa włączanym w żywieniu niemowląt. Jest również stosowany jako element zdrowego stylu odżywiania i diet leczniczych. Chętnie sięgają po niego osoby aktywne, a także małe dzieci, osoby starsze i dorośli.

Niskokaloryczne mięso z kurczaka cenią również osoby odchudzające się. Przykładowo 100g mięsa z piersi kurczaka dostarcza 99 kcal czyli kilka razy mniej niż taka sama ilość wieprzowiny. Nasuwa się tu prosty wniosek - jedząc kurczaka szybciej zrzucimy zbędne kilogramy niż jedząc kotlety wieprzowe. Aby drób jak najlepiej służył naszej sylwetce, przygotowujmy go beztłuszczowo np. w formie pieczonej, gotowanej czy duszonej. A jeśli już mamy ochotę na kurczaka smażonego, zapomnijmy o panierkach i starajmy się używać jak najmniejszych ilości tłuszczu.

Dodatkowymi i często podkreślanymi atutami drobiu jest jego uniwersalność kulinarna i szybkość przygotowania. Mięso z kurczaka jest bardzo „wdzięcznym” produktem i może stanowić podstawę wielu dań - sałatek, drugich dań, zup, zapiekanek z dodatkiem drobiu czy pysznych domowych wędlin. Przygotowując drób pamiętajmy, by zawsze podawać go z dużą porcją świeżych warzyw.

Kurczaki w Polsce karmione są hormonami – MIT
To jedno z najczęstszych sformułowań pojawiających się w dyskusjach dietetycznych. Mit ten ma swój początek w przeszłości. Do 2006 roku prawo dopuszczało używanie tzw. antybiotykowych stymulatorów wzrostu, które przyspieszały wzrost kurczaków. Stąd pojawiło się i stale powraca przekonanie o obecności hormonów w mięsie kurczaka. Od prawie 10 lat producentów drobiu, obowiązuje zakaz stosowania tego rodzaju środków. W przypadku wspomnianego już Kurczaka Zagrodowego stosowanie się do tych wytycznych jest poparte atestem i potwierdzone przez Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt.

Każdy kurczak smakuje tak samo - MIT
Na smak mięsa wpływa wiele czynników. Kurczak, który przez całe swoje życie przebywał na małej przestrzeni będzie inaczej smakować niż ten, który może swobodnie biegać po podwórku. To samo dotyczy rodzaju paszy, którą był karmiony, stanu zdrowia, długości chowu, a także pochodzenia.
Mięso z Kurczaka Zagrodowego charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Nie jest „watowate”, lecz dobrze umięśnione. Ma cieńszą skórkę i mniej tłuszczu niż tradycyjny kurczak. Te wyjątkowe cechy Kurczaka Zagrodowego wynikają m.in. z dłuższego tzw. ekstensywnego chowu. Podczas gdy tradycyjne brojlery są chowane w okresie zaledwie kilku tygodni, czas wzrostu Zagrodowego jest dłuższy i wynosi nie mniej niż 56 dni. Okres ten jest wypełniony dużą aktywnością kurczaka (ma on więcej przestrzeni niż tradycyjne kurczaki) i odżywianiem dobrej jakości paszą.

Wszystkie kurczaki są karmione paszami GMO - MIT
W środowisku dietetyków opinie na temat żywności modyfikowanej genetycznie i jej wpływu na organizm są różne. Spór ten będzie prawdopodobnie trwał i być może dopiero kolejne lata przyniosą jednoznaczną odpowiedź. Niezależnie od tego, producenci drobiu mają dostęp do różnego rodzaju składników karmy.

Karma, którą żywione są Kurczaki Zagrodowe jest wytwarzana pod ścisłą, państwową kontrolą weterynaryjną oraz w zgodzie z systemem HACCP, który jest audytowany wewnętrznie. Skomponowana jest z surowców niemodyfikowanych genetycznie, wyłącznie pochodzenia roślinnego (do karmy nie są dodawane są surowce pochodzenia zwierzęcego). Skład takiej karmy jest dokładnie znany - Zagrodowy jest żywiony m.in. pszenicą, kukurydzą, pszenżytem, słonecznikiem, rzepakiem, a także grochem czy bobikiem. Dodatkowo mieszanki paszowe wzbogacane są w witaminy i minerały zapewniające prawidłowy wzrost i rozwój kurczaków.

Mięso z kurczaka jest dobre dla chorych - PRAWDA
Rosół z kurczaka to chyba jeden z najbardziej popularnych w Polsce posiłków, który podaje się osobom chorym, przeziębionym, wymagającym regeneracji. Mięso z kurczaka ma szerokie zastosowanie w dietoterapii. Stosujemy go m.in. w przypadku chorób przewodu pokarmowego - żołądka, wątroby, jelit, chorób układu krążenia, otyłości, cukrzycy i wielu innych. Głównymi atutami mięsa z kurczaka jest lekkostrawność, niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka.

Opracowanie: Halszka Sokołow - dietetyk,
Źródło: Marka Zagrodowy, Sedar S.A.

autor: / źódło: / opracowanie:
Marka Zagrodowy
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Fakty i mity na temat mięsa z kurczaka



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB