|
Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
Imbir wywodzi się z Indii oraz Chin, gdzie od tysięcy lat uprawiano go i ceniono za liczne właściwości lecznicze. Bylina ta dotarła do Europy Zachodniej w IX wieku, stając się jedną z pierwszych powszechnie używanych przypraw. Obecnie w kuchni stosuje się korzeń świeży lub jego wersję suszoną i sproszkowaną. Surowa bylina doskonale wzbogaca aromaty kuchni chińskiej, podkreśla smak owoców morza oraz dodaje wyrazistości sałatkom warzywnym. Imbir sproszkowany idealnie nadaje się do świątecznych wypieków, pieczonych jabłek oraz sałatek owocowych. Poza niekwestionowanymi walorami smakowymi, imbir posiada także cenne właściwości prozdrowotne. Są one wynikiem obecności zingiberolu, składnika obecnego w imbirze olejku eterycznego oraz substancji żywicowych, takich jak gingerol oraz zinferon. Składniki te sprawiają, że imbir jest pomocy w leczeniu wielu dolegliwości – od zwykłego przeziębienia po… nowotwory. To niezwykłe warzywo może także skutecznie łagodzić poranne mdłości, na które uskarżają się kobiety w ciąży, znosić objawy choroby lokomocyjnej oraz być wsparciem w leczeniu artretyzmu. Ponadto imbir poprawia krążenie, redukuje ból oraz posiada właściwości przeciwzapalne, a także działa rozgrzewająco, co jest szczególnie istotne podczas leczenia przeziębienia i grypy. Natomiast zawarty w imbirze gingerol, posiadający właściwości antyoksydacyjne, redukuje częstotliwość pojawiania się zmian nowotworowych.
Imbir można przyjmować w wielu postaciach i przyrządzać na setki różnych sposobów – tłumaczy Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst – znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Najbardziej aromatyczny i intensywny w smaku jest świeży korzeń, z którego przygotować możemy rozgrzewający napar, doskonały w walce z przeziębieniem, katarem, kaszlem czy gorączką. Podobne właściwości wykazuje także sok z imbiru, dla smaku łączony najczęściej z wieloowocowymi sokami np. na bazie jabłek, winogrona czy ananasa. Sok z imbirem można przygotować samemu w domu albo nabyć gotowy, wybierając z gamy produktów dostępnych na rynku. Decydując się na gotowy sok oszczędzimy sobie pracy i bałaganu, jednak możemy także wpaść w pułapkę producentów, oferujących soki wysoko przetworzone, które niestety mają bardzo niewiele wartościowych składników. Wybierając gotowy sok należy więc zwrócić uwagę, czy nie powstał on z koncentratów, a także czy do jego produkcji wykorzystano metodę powolnego tłoczenia owoców na zimno, która pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych owoców i nie prowadzi do eliminacji witamin poprzez poddanie ich obróbce termicznej – dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.
Imbir ceniony jest także za swoje właściwości odchudzające. Dzięki zawartości olejków eterycznych przyspiesza krążenie i stymuluje przemianę materii, a przez to może być pomocny w walce z celulitem. Szeroko znane są także oczyszczające właściwości tego korzenia. Imbir wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, przez co przyspiesza procesy trawienne. Dodatkowo kłącze to praktycznie nie zawiera kalorii, za to tłumi poczucie głodu oraz sprawia, że wartości odżywcze przyjmowane z posiłkami są o wiele lepiej przyswajalne. Co ciekawe, imbir znalazł zastosowanie także w kosmetyce – doskonale bowiem wpływa na kondycję włosów oraz pomaga w walce z trądzikiem. Dodatkowo, co szczególnie cieszy kobiety, imbir pobudza krążenie - dzięki temu doskonale sprawdza się nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetykach wyszczuplających, modelujących figurę i w zwalczaniu cellulitu.
|