|
Hiszpańskie tapas stają się coraz popularniejsze wśród Polaków. O tym, które z nich sprawdzą się najlepiej podczas sylwestrowego przyjęcia opowiadają eksperci z warszawskiej restauracji Coast to Coast Tapas&Coctail Bar.
Czym są tapas?
Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa ,,tapa”, co oznacza przykrywkę. Niewielkie przekąski podawane w barach i restauracjach mają niejako „przykryć” głód biesiadników. Będąc w Hiszpanii nie sposób nie natknąć się na bary specjalizujące się w tapas – to prawdziwa wizytówka hiszpańskiej gastronomii i symbol tamtejszego stylu życia. Tapas idealnie nadają się zarówno na huczne imprezy, jak i kameralne spotkania z przyjaciółmi. W końcu to znacznie więcej niż samo jedzenie – to celebrowanie czasu ze znajomymi, przyjemność czerpana z jedzenia i picia w dobrym towarzystwie. Które z tapas to sylwestrowe must have?
Oliwki w innej odsłonie
– Hiszpania słynie z oliwek i wytwarzanej z nich oliwy, dlatego nie wyobrażam sobie tapas bez tych produktów – mówi Tomasz Bojanowicz, współwłaściciel restauracji Coast to Coast Tapas&Coctail Bar. Smak tej z pozoru prostej przystawki można podkreślić na wiele różnych sposobów. – Propozycją z naszego menu są oliwki w marynacie z pomarańczy i chilli – dodaje Tomasz Bojanowicz. Kolejną klasyczną przekąską jest tapenada – jej podstawą są oliwki i oliwa extra virgin, natomiast dopełnieniem mogą być bardzo różne dodatki, takie jak czosnek, anchois, bakłażan i świeże zioła.
Deska świeżych wędlin
Niezaprzeczalną królową hiszpańskich kiełbas jest chorizo. Przygotowuje się ją wykorzystując słodką wędzoną paprykę i dużą ilość suszonej papryki pimienton. Rodzajów chorizo jest wiele, różnią się między innymi wielkością i stopniem pikantności. Niepowtarzalny smak tej wędliny sprawia, że jest ona idealnym składnikiem deski mięs. – Innym mniej znanym rodzajem hiszpańskich kiełbas jest morcilla, czyli odpowiednik naszej kaszanki. Produkt ten różni się smakiem w zależności od regionu – może być wędzona, surowa lub suszona, z cebulą czy dodatkiem cynamonu. Doskonale sprawdza się serwowana z kozim serem i karmelizowaną cebulą – podpowiada Maciej Broniarski z Coast to Coast.
Ziemniak po hiszpańsku
Bliższym naszej szerokości geograficznie produktem, który równie często gości na śródziemnomorskich stołach jest ziemniak. Stanowi on podstawę dań takich jak tortilla española czy patatas bravas, czyli smażone na złoto ziemniaki serwowane np. z sosem z czerwonej papryki. – W naszej restauracji podajemy również pyszne patatas bravas z sosem aioli – dodaje współwłaściciel Coast to Coast.
Jaki alkohol podkreśla smak tapas? Zwykle podaje się do nich piwo, wino, sherry albo sok z winogron. Doskonałym uzupełnieniem sylwestrowego menu będzie też cava – hiszpańskie wino musujące, podobne do szampana. Na zakończenie proponujemy uczczenie północy w iście hiszpańskim stylu – tradycją jest zjedzenie dwunastu winogron, jednego na każde uderzenie zegara, co ma przynieść szczęście na kolejny rok. Próspero Año Nuevo!
|