Olej lniany to suplement diety, który przyjmowany codziennie zapewnia sprawnie funkcjonowanie całego organizmu. Posiada on także niezwykle szeroki wachlarz zastosowań w kuchni – jako składnik sosów, past, jest także znakomitym dodatkiem do koktajli. By urozmaicić śniadania, polecamy zmiksować 2-3 łyżki oleju lnianego LenVitol z chudym białym serem (ok. 12 dkg) i 1 łyżką kefiru o niskiej zawartości tłuszczu. Otrzymamy wówczas delikatną pastę, którą można podawać na słodko lub słono z dodatkiem warzyw, ziół lub płatków zbożowych. Smacznie i przede wszystkim zdrowo!
Olej lniany LenVitol jest szczególnie bogatym źródłem dobroczynnego dla ludzkiego organizmu kwasu omega-3 – sprzymierzeńcy w walce z podwyższonym cholesterolem, a ich regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko pierwszych i wtórnych zawałów serca.
Firma OLEOFARM tłoczy olej na zimno. Dzięki temu produkt nie traci swoich właściwości. W przeciwieństwie do innych metod tłoczenia olejów (ekstrakcji, tłoczenia na gorąco) tłoczenie na zimno sprawia, że wytworzony produkt charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem typowym dla nasion, z których został wyprodukowany. Spośród najczęściej wybieranych olejów i oliw to właśnie olej lniany posiada największe ilości kwasów omega-3.
Producent pakuje olej w butelki o trzech wersjach pojemności, aby każdy mógł go po pierwsze wypróbować (250 ml, 500 ml), a potem ekonomicznie dbać o swoje zdrowie (1 l).
Choć z dobrodziejstw oleju lnianego korzystano i w starożytności, i w kuchniach naszych pradziadków, w ostatnich czasach został nieco zapomniany. Teraz wraca do łask w roli wartościowego składnika codziennej diety.
Cena:
250 ml – ok. 18 zł
500 ml – ok. 30 zł
1000 ml – 50 zł