|
Właściwości odżywcze i lecznicze
Kefir jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Kefir posiada właściwości dietetyczne, wspomaga trawienie. Rozkłada cukier mleczny - laktozę na lekkostrawne cukry proste i kwas mlekowy. Kefir posiada bakterie „jogurtowe”, które rozkładają część cukru mlecznego na kwas mlekowy. Dzięki temu posiada on delikatny posmak jogurtu i sporą porcję kwasu mlekowego, który ułatwia wchłanianie wapnia i zwalcza w jelitach bakterie gnilne. W procesie powstawania kefiru lekkostrawny cukier i komfortowe warunki rozwoju dla drożdży powodują wytwarzanie cennych dla zdrowia witamin z grupy B np. kwasu foliowego, niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz trawienia białek pokarmowych i cukrów. Kwas foliowy zwiększa także apetyt i witalność u ludzi starszych. Dla pań cenne jest to, że kwas foliowy korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz, co bardzo ważne, zapobiega wadom rozwojowym płodu, stąd jest zalecany w czasie ciąży. Kefir wzmacnia włosy, zapobiega łupieżowi i opóźnia siwiznę.
Doskonałe śniadanie i przekąska
Kefir jest jednym z najcenniejszych napojów, który powinien być podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. Kefir jest na przykład doskonała propozycją śniadaniową. Szklanka kefiru po przebudzeniu dodaje energii i wspomaga pracę jelit. Orzeźwiający smak kefiru szybko stawia na nogi, nawet po zarwanej nocy. Dlatego warto mieć kefir w swojej lodówce. Kefir Campina, dzięki swojemu litrowemu opakowaniu, jest ekonomiczny i pozwoli Ci przez cały dzień cieszyć się smakiem tego zdrowego i odżywczego napoju.
|