w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Rukiew wodna, lawenda jadalna czy pachnotka
data publikacji: 03-11-2015 r.
Wojciech Modest Amaro, jeden z najbardziej cenionych szefów kuchni w Polsce zdradził oryginalne sposoby na wykorzystanie niektórych przypraw i warzyw w domowych potrawach.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Jak zapewnia, czasem wystarczy trochę inaczej podejść do znanego dodatku, aby nasze danie nabrało zupełnie nowego wymiaru…

Bazylia, majeranek, tymianek, liście laurowe… większość domowych pasjonatów sztuki kulinarnej doskonale zna wszelkie sposoby na wzbogacanie dań tymi aromatycznymi ziołami. Jak przekonuje Wojciech Modest Amaro, warto też sięgnąć po rzadziej wykorzystywane rośliny, takie jak rukiew wodna, lawenda jadalna czy pachnotka. W kilku prostych krokach można przyrządzić z nich wyjątkowo aromatyczne dodatki, które wyniosą nasze potrawy na nowy poziom. Specjalnie dla marki Samsung Chef Collection, Wojciech Modest Amaro odkrywa proste sposoby na wykorzystanie ziół, roślin i warzyw, które na co dzień królują w daniach podawanych w jego restauracji. Zapraszamy do zapoznania się z poradami mistrza:

Miłowonka trójlistna, czyli potocznie werbena cytrynowa – jej niesamowicie bogaty bukiet cytrusowy (zestawienie aromatów pomarańczy, limonek i cytryn) jest doskonały do wszelkich deserów, w których zazwyczaj dodawaliśmy tylko miętę. Zioło to idealnie nadaje się też do przygotowania oleju smakowego.

Krzew nasturcji – wykorzystujemy każdą część tej rośliny – małe liście nadadzą się do wszelkiego rodzaju sałatek, a z większych możemy zrobić ocet. Kwiaty są jadalne – posiadają niesamowicie bogaty, bardzo mocny aromat – pieprzowo – pikantny. Można je użyć np. zamiast chrzanu i doprawiać nimi dania. Można też zamarynować liście i podać na stół jako polskie kapary.

Bakłażan – powinniśmy go na początku ugotować na parze, później dopiero usmażyć – wtedy warzywo zatrzyma wszystkie aromaty i smaki w swoim środku. Można też zrobić z nimi zrobić eksperyment – obrać ze skórki, ugotować w miodzie akacjowym lub syropie z czarnego bzu i wtedy stanie się doskonałym deserem. Wojciechowi Modestowi Amaro udało się ostatnio zrobić dżem bakłażanowy, którym przełożył ciasto marchewkowe.

Pachnotka - przypomina przebarwioną pokrzywę. Jest wykorzystywana w kuchni koreańskiej. Oprócz zastosowania w sałatkach, można zrobić z niej ocet na białym winie. Nada on wszystkim potrawom zupełnie inny wymiar.

Rukiew wodna - doskonała nie tylko do sałatek! Warto wykorzystać jej musztardowo – pikantne nuty do wszystkich dań rybnych w formie sałatki. W klasycznej kuchni jest doskonała jako dodatek do sosów (należy ją wcześniej zmielić). Rukiew można też potraktować bardziej odważnie i zrobić z niej pesto (wystarczy zmiażdżyć ją w moździerzu). Z serem pleśniowym i cytryną stworzy doskonały sos lemon butter.

Lawenda jadalna – nie wymaga specjalnych warunków do uprawy i można ją uprawiać w domu. Doskonały sposób na wykorzystanie to np. posypanie jej kwiatami smażonych szparagów. Można tez podsmażyć kwiaty na spienionym maśle.

Musztardowiec – wyróżnia go charakterystyczny smak chrzanu z nutami gorczycy. Jest doskonałym „podkręcaczem” smaku potraw. Można go usmażyć na spienionym maśle, ugotować lub podać jako oryginalny substytut musztardy.

Rozmaryn – jedno z najbardziej popularnych ziół, wykorzystywane prawdopodobnie w każdej kuchni na świecie. Można je jednak potraktować inaczej niż jako dodatek do mięs. Warto przyrządzić na bazie rozmarynu… herbatę. Wystarczy utrzeć imbir, dodać skórkę pomarańczy, czarne liście herbaty i łyżkę miodu. Jeśli chcemy zaparzać herbatę dłużej niż 20 minut to warto odrzeć listki z łodygi, ponieważ wywar nasiąknie jej aromatem.

autor: / źódło: / opracowanie:
Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Rukiew wodna, lawenda jadalna czy pachnotka



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB