w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Dynia - kulinarny przebój jesieni
data publikacji: 30-10-2015 r.
Chłody już nadeszły i wpisały się w naszą aurę na kolejnych kilka miesięcy. Jak się rozgrzać w takie dni? Odpowiedź - dynia! Rozgrzeje swoją ciepłą barwą i doskonałym smakiem. Rozmiary tego warzywa mogą być tak wielkie, jak ilość pomysłów na jego przyrządzenie!
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Dynia to prawdziwa rekordzistka jeśli chodzi o wielkość niektórych okazów. Największa uprawiana w Polsce ważyła 648 kg, zaś na świecie trafiały się dynie ważące nawet ponad tonę! Te mogące osiągać gigantyczne rozmiary warzywa należą do tej samej rodziny co arbuzy, melony, ogórki, kabaczki, cukinie.



Tysiące lat temu dynia była uprawiana w rejonie Ameryki Środkowej. Na Starym Kontynencie pojawiła się w okolicach XV wieku dzięki transatlantyckim wyprawom Krzysztofa Kolumba. I tu ją także pokochano, bo też wcześniej znano podobny smak - spożywano tykwę, która z dynią jest bardzo blisko spokrewniona.

Im bardziej pomarańczowe, tym lepsze

W kulinarnych działaniach rozmiar dyni ma drugorzędne znaczenie. Szukając najlepszego okazu do eksperymentów w kuchni, kierujmy się prostą zasadą, aby dynia była jak najbardziej pomarańczowa. Jej smak powinien być wówczas najintensywniejszy, ale przede wszystkim będzie ona zawierać największą ilość beta-karotenu.

„Dynia jest warzywem bogatym w witaminy C, D, grupy B, PP, posiada sporo potasu, wapnia, fosforu. Coraz więcej osób zwraca uwagę na zawartość sodu w spożywanych posiłkach, więc ucieszą się na wieść o niskiej zawartość tego pierwiastka w omawianym warzywie. Niewątpliwym atutem dyni jest również niskokaloryczność, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w swoim jadłospisie”, radzi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.



Niezliczone rodzaje i zastosowania

Istnieje kilkaset gatunków dyni. W Polsce chętnie kupowana jest dynia hokkaido. Posiada stosunkowo niewielkie rozmiary - pojedynczy okaz waży około 1 kg, przez co łatwiej poddawać ją obróbce. Ma ciemnopomarańczowy kolor skórki, której nie ma konieczności obierania. Ceniona jest za swój smak i szerokie kulinarne zastosowanie.

Bardzo pomarańczowe wnętrze posiada dynia Muscat de Provence. Z wierzchu okrywa ją zielona skórka, której trzeba się pozbyć przed zjedzeniem. Posiada intensywny smak. Warto też zwrócić uwagę na dynię makaronową, zawdzięczająca swoją nazwę faktowi, iż po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka przypominające makaron. Kuchnię pod względem estetycznym mogą wzbogacić liczne odmiany niejadalnych dyń zachwycających feerią barw i wymyślnych kształtów.

Pestka dobra i uniwersalna

Ale zanim o pomysłach na samą dynię, warto wspomnieć o jej pestkach, które mają szerokie zastosowanie. Z pestek przygotowywany jest tłoczony na zimno olej, który ma lekko orzechowy posmak. Nie można go ogrzewać, nadaje się do spożywania na surowo, jest świetnym dodatkiem do sałatek i zup.

„Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych pestki dyni są bogate w witaminy z grupy B, z których szczególnie ważna jest witamina B6 uczestnicząca w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Pestki dyni pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu pracy serca, układu krwionośnego i nerwowego oraz w zachowaniu odporności organizmu. Są bardzo korzystne w budowaniu mocnego układu kostnego za sprawą witaminy D”, chwali pozytywne działanie pestek dyni żywieniowiec marki Knorr Iwonna Niegowska.

Ich smak jest raczej neutralny, dlatego mogą posłużyć jako dodatek do wielu potraw, tych przygotowanych na słodko, jak choćby ciasta, czy pikantnych, na przykład sałatek.

Sałatka Szefa z pestkami dyni i chorizo

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

- sałata lodowa - 1 sztuka

- Sos sałatkowy Szefa Knorr - 1 opakowanie

- majonez - 3 łyżki

- ketchup - 3 łyżki

- kiełbasa chorizo lub inna paprykowa - 1 sztuka

- ananas świeży - 0,5 sztuki

- sok pomarańczowy - 100 ml

- olej z pestek winogron - 4 łyżki

- świeża kolendra - pół pęczka

- czerwona fasolka z puszki - 0,5 sztuk

- grzanki - 20 g

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokrój w plastry i usmaż na patelni bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiąca. Dodaj pestki dyni i pozwól, aby się chwilę podsmażyły. Ananasa pokrój w kostkę. Kolendrę posiekaj, a fasolę odcedź. Przygotuj aromatyczny, podkreślajacy smak wszystkich składników dressing, łącząc Sos sałatkowy Knorr z majonezem i ketchupem. Sałatę lodową porwij na duże kawałki i rozłóż nierównomiernie na talerzu lub półmisku. Po wierzchu polej ją dressingiem. Dodaj kiełbasę i pestki dyni, a także fasolkę i kawałki ananasa. Sałatkę udekoruj kolendrą i grzankami.

Pomysłów bez liku

„Dynię można przechowywać nawet kilka miesięcy, o ile będzie się znajdować w miejscu bez dostępu światła i w temperaturze oscylującej wokół kilkunastu stopni˚C. Choć nie wymaga wielkiej troski, to potrafi odwdzięczyć się wspaniałymi wrażeniami smakowymi. W jej zastosowaniu ograniczać nas może tylko wyobraźnia”, twierdzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Pierwsze kulinarne skojarzenie z dynią? Najpewniej będzie to krem z dyni! Wyjątkowo smakuje właśnie w czasie jesiennych chłódów. Oto kilka pomysłów szefa kuchni:

https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/krem%20z%20dyni/

Znakomitą inspiracją do wykorzystania dyni w zupie może być kuchnia egzotyczna. Warzywo znakomicie odnajdzie się w azjatyckim towarzystwie, obok krewetek, mleka kokosowego i curry. Esencja do duszonego kurczaka Knorr sprawi, że zupa będzie miała głęboki intensywny smak:

Dyniowe curry z mlekiem kokosowym i krewetkami

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

- świeża dynia - 1 sztuka

- krewetki - 30 dag

- mleko kokosowe - 1 puszka

- świeży imbir - 1 sztuka

- ząbek czosnku - 1 sztuka

- curry - 1 szczypta

- sok z 1 cytryny

- posiekany szczypiorek

- tłuszcz do smażenia

- sól i pieprz do smaku

- Esencja do duszonego kurczaka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój w dużą kostkę. Podsmaż ją w rondlu do momentu, gdy zmięknie, po czym dopraw pieprzem i odrobiną soli.
Posiekaj czosnek i zetrzyj imbir, następnie dodaj je do dyni i smaż jeszcze przez 4 minuty.
Wlej mleko kokosowe i dodaj Esencję do duszonego kurczaka Knorr, dzięki czemu danie nabierze głębokiego intensywnego smaku.
Dodaj również curry w ilości zależnej od preferowanej pikantności. Całość gotuj przez 10 minut, a następnie zmiksuj.
Do gotującego sosu dodaj kostki dyni oraz podsmażone krewetki. Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, doprawione do smaku sokiem z cytryny.
Pomarańczowe warzywa nadadzą się również na fantastyczny farsz, choćby do pierogów. Wyjątkowy aromat nada szałwiowy sos:

https://www.przepisy.pl/przepis/pierogi-z-dynia-w-sosie-szalwiowym#query=dynia

A może niech sama dynia stanie się podstawą sosu?

Dyniowy sos

Czas przygptowania: 30 minut

ilość porcji: 4

Składniki:

- Bulionetka drobiowa Knorr - 1 sztuka

- dynia - 25 dag

- cebula - 5 dag

- pomidory - 10 dag

- śmietana - 0,5 szklanki

- koperek posiekany

- curry

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

- woda - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Przyrządź aromatyczny wywar, dodając do 2 szklanek wody Bulionetkę drobiową Knorr.
Oczyść dynię i rozdrobnij na mniejsze elementy. Pokrój cebulę w kawałki. Pokrojoną na kawałki cebulę oraz dynię skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż warzywa się zrumienią.
Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę pomidory, curry, śmietanę oraz upieczone warzywa i duś wszystko do miękkości. Możesz również zmiksować, a następnie przetrzyj.
Na końcu dodaj posiekany koperek. Sos dyniowy podawaj do mięs i makaronu.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Dynia - kulinarny przebój jesieni



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB