w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Spożycie cukru w Polsce
data publikacji: 06-10-2015 r.
Lekarze i dietetycy od lat przestrzegają przed negatywnym wpływem cukru na zdrowie. Jego nadmierna konsumpcja przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, otyłość czy też nowotwory.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Mimo tych powszechnie znanych faktów, Polacy w dalszym ciągu jedzą cukru za dużo.

Cukier nasz wróg
Cukier prosty jest źródłem kalorii, a jego nadmierne spożycie przekłada się na przyrost masy ciała, który skutkuje z kolei większym ryzykiem rozwoju innych chorób (cukrzycy typu 2, bezdechu nocnego, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, chorób układu krążenia oraz różnego rodzaju nowotworów).

Liczne badania potwierdzają także zależność między spożyciem cukrów prostych a występowaniem zespołu metabolicznego.
Należy również wspomnieć, że im większy procent energii w diecie pochodzi z cukrów prostych, tym trudniej pokryć dobowe zapotrzebowania człowieka na mikroelementy czy błonnik.

Polacy lubią cukier
Dieta i nawyki żywieniowe przeciętnego Polaka bardzo się zmieniły na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Przed wojną spożycie cukru wynosiło zaledwie 11 kg rocznie na osobę, w 1950 już prawie dwa razy więcej – 21 kg. Obecnie liczba ta ponownie wzrosła, według Głównego Urzędu Statystycznego w 2013 roku każdy Polak zjadł aż 41,9 kg cukru. To o 0,6 kg mniej niż w roku poprzednim, jednak od 2005 roku jego roczne spożycie oscyluje w granicach 40 kg.

Nie tylko z cukiernicy
Liczby podane przez GUS obrazują całkowite spożycie cukru. Przyjmujemy go bowiem nie tylko w czystej postaci, jako dodatek do kawy, herbaty i ciasta, ale jako składnik większości produktów spożywczych. W żywności cukier występuje pod różnymi, nieraz obco brzmiącymi nazwami tj.: dekstroza, sacharoza, syrop fruktozowy, syrop glukozowy.

Dozwolona ilość
Na początku marca tego roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dyskutowała nad wytycznymi określającymi pożądany udział cukrów w diecie. Przez pojęcie cukrów WHO rozumie wszystkie cukry proste i dwucukry dodawane do żywności przez producentów, kucharzy lub konsumentów, a także cukry naturalnie występujące w miodzie, syropach i sokach owocowych.

Choć dotychczasowe wytyczne nie zostały zmienione i zalecają ograniczenie spożycia cukrów do mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego u dzieci i dorosłych, to WHO zachęca do większej redukcji cukru (do około 25 g) gdziekolwiek jest to możliwe.

Mamy dowody, że przy przyjmowaniu mniej niż 10% energii z cukrów, zmniejsza się ryzyko otyłości, nadwagi, a także próchnicy – mówi dr Francesco Branca, dyrektor Departamentu Zdrowego Żywienia i Rozwoju WHO.

W Polsce średnie dzienne spożycie cukru w 2013 roku wynosiło 116 g na osobę, czyli aż 23% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jest to znacznie więcej niż przewidują zalecenia WHO.


Linki:
http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/
http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyczny-rolnictwa-2014,6,8.html

autor: / źódło: / opracowanie:
Nestlé Żywność, Żywienie, Życie
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Spożycie cukru w Polsce



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB