Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera temat przewodni – tym razem jest nim „Bezpieczeństwo Żywności”. Nestlé – wiodąca firma w zakresie żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia, zdradza, jak w praktyce zapewnić bezpieczeństwo żywności od procesu produkcji przez dystrybucję, aż po moment, gdy trafia ona na rodzinne stoły. Nestlé prezentuje też 7 porad, jak przygotowywać posiłki bezpiecznie, smacznie i zdrowo.
W sferze bezpieczeństwa żywności nieustannie zmieniają się zarówno oczekiwania konsumentów, przepisy, wytyczne oraz wiedza producentów. Dlatego firmy, takie jak Nestlé, stale doskonalą swoje receptury, poszukują nowych rozwiązań i dzielą się wiedzą na temat bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z przesłaniem zawartym w haśle "jedz smacznie, żyj zdrowo", Nestlé na całym świecie dostarcza swoim konsumentom paletę produktów spożywczych i napojów o znakomitym smaku i wysokiej zawartości składników odżywczych. Wszystko po to, aby zagwarantować jakość i bezpieczeństwo produktów.
Jak Nestlé dba o bezpieczną żywność?
Mówiąc o bezpieczeństwie żywności, powinniśmy zacząć od jednej z najważniejszych kwestii, czyli od pozyskiwania surowców. Dlatego Nestlé, jako światowy producent żywności, dba o cały łańcuch dostaw, zaczynając od rolników i dostawców. Dzięki surowcom wysokiej jakości oraz szczegółowym kontrolom i audytom, firma zaspokaja potrzeby konsumentów nie tylko w sferze walorów smakowych swoich produktów, ale także gwarantuje najwyższy poziom bezpieczeństwa. Nestlé Polska S.A. inwestuje w najlepsze polskie surowce. Dzięki temu na przykład Barszcz Czerwony WINIARY powstaje z polskich buraków, a płatki śniadaniowe z polskich zbóż.
Kiedy surowce trafią już do fabryki Nestlé, podlegają dalszej obróbce, m.in. myciu. Na tym etapie bardzo ważna jest jakość używanej przez producentów wody. Wszystkie zakłady produkcyjne Nestlé budowane są według precyzyjnych wytycznych gwarantujących dostawy czystej i bezpiecznej wody oraz odpowiednią filtrację powietrza. Kolejny etap to segregacja i przechowywanie surowców oraz nowo wytworzonych produktów spożywczych. Fabryki Nestlé mają specjalnie wydzielone strefy do składowania poszczególnych składników, aby zapobiec zanieczyszczeniom. Ponadto firma posiada specjalny system sprzątania i odkażania swoich fabryk, a wszyscy pracownicy przechodzą regularne szkolenia i dostosowują się do obowiązujących, surowych zasad higieny. Receptury i procesy przetwarzania w Nestlé są efektem zaawansowanych badań naukowych, dzięki czemu firma dostarcza bezpieczne produkty.
Skąd jednak wiadomo, że nowy produkt jest naprawdę dobry i zdrowy? W Nestlé każda partia produktów musi przejść specjalny test, który potwierdza, że produkt jest bezpieczny do spożycia. Rocznie firma wykonuje ponad 100 mln takich testów. Przeprowadza się je w celu sprawdzenia zgodności produktu z obowiązującymi normami. Część tych badań wykonuje się w nowoczesnym centrum badawczym Nestlé Quality Assurance Center w Rzeszowie. Realizuje ono badania dla 20 zakładów produkcyjnych z 8 krajów południowo-wschodniej Europy: Polski, Grecji, Węgier, Bułgarii, Rumunii, Serbii, Czech, Słowacji, a także z rynku francuskiego, włoskiego oraz hiszpańskiego. W Polsce współpracuje z 6 fabrykami Nestlé: w Namysłowie, Kargowej, Kaliszu, Rzeszowie, Toruniu i Lubiczu.
Kiedy mamy już dobry produkt, po stronie producenta leży dopilnowanie, aby bez żadnego uszczerbku na smaku czy jakości dotarł on do klientów. Nestlé przykłada szczególną wagę do transportu swoich produktów, w tym sposobu przechowywania i temperatury. Bardzo ważną rolę odgrywają tu opakowania, optymalnie dostosowane do produktu. Spełniają one ważną rolę w bezpiecznym transporcie produktu do odbiorcy. Zawierają także informacje, jak przechowywać i przygotować produkt.
Na opakowaniu konsumenci znajdą informacje o składnikach i dacie ważności produktu. W ten sposób bezpieczny produkt trafia do konsumentów, którzy przygotowują go dla siebie i swoich rodzin.
Bezpieczna żywność w Twoim domu – 7 porad Nestlé
Jak gotować i żyć smacznie i zdrowo? Także i w tym zakresie Nestlé wspiera swoich konsumentów. Poniżej zaprezentowane zostały podstawowe zasady bezpiecznego przygotowywania żywności.