Na szczęście te czasy dawno minęły! Obecnie płatki owsiane wracają do łask przechodząc prawdziwy renesans. To ulubiony produkt znanych osób oraz sportowców, którzy chętnie włączają je do codziennej diety. Na swoich blogach opisują ich cenne właściwości oraz dzielą się przepisami. „Owsianka” stała się trendy! Bogactwo dodatków - bakalie, orzechy, sezonowe lub suszone owoce, dają nam możliwość stworzenia wyjątkowych i zaskakujących kompozycji smakowych. Każdy może znaleźć idealne dla siebie połączenie, które zaspokoi jego podniebienie. Owsiankę możemy serwować na wiele sposobów zarówno tradycyjnie na słodko jak i wytrawnie tworząc owsiankowy festiwal smaków.
Owsianka dobra na wszystko?
Nie bez przyczyny owies jest podstawowym składnikiem końskiej diety. To jedno z najcenniejszych zbóż a jego właściwości odżywcze mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Codzienna porcja owsianki pozytywnie wpływa na sprawność fizyczną oraz odporność. Jeżeli zatem chcesz mieć "końskie zdrowie", dodaj ją do swojego menu. Płatki owsiane zawierają:
- białko o wysokiej wartości odżywczej;
- bardzo korzystny zestaw aminokwasów;
- kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, które korzystnie wpływają na nasz układ krążenia;
- β glukany, których rolą jest obniżanie poziomu cholesterolu oraz regulowanie poziomu cukru;
- rekordowa ilość błonnika wspierającego trawienie;
- polifenole - związki o działaniu przeciwutleniającym;
- witaminy i minerały.
Miseczka płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem naturalnym zapewnia naszym komórkom mózgowym oraz nerwowym prawidłową porcję witaminy B6, odpowiadającą za pamięć i koncentrację. Witaminy B1 i kwasu pantotenowego, które przeciwdziałają zmęczeniu oraz magnez i selen, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Już w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników stanowiła idealny posiłek dający siłę i wytrzymałość do ciężkiej pracy.
Zawartość tych cennych składników sprawia, że płatki owsiane stanowią idealną podstawę do skomponowania pełnowartościowego i smacznego śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem dnia i powinno dostarczyć nam około 30% kalorii przewidzianych na wszystkie posiłki w ciągu doby.
Codzienne dylematy
Na rynku mamy szeroki wybór płatków. Czym zatem należy się kierować przy zakupie, aby wybrać te najlepsze? Zarówno zwykłe, górskie jak i błyskawiczne zazwyczaj przechodzą przez taką samą obróbkę, dlatego rodzaj jaki wybieramy nie ma większego wpływu na wartoś odżywczą. Jakość zatem zależy od materiału z jakiego powstają, sposobu wytwarzania oraz warunków przechowywania. Ważne, aby przy wyborze odpowiednich płatków kierować się źródłem ich pochodzenia.
Firma Melvit S.A. powstała w 1998r. Obecnie jest wiodącym producentem produktów zbożowych na polskim rynku. Głównym jej atutem jest fakt posiadania własnego gospodarstwa rolnego oraz kaszarni jednej z najnowocześniejszych w Europie. Dzięki zastosowanej technologii produkcji, oferowany asortyment jest najwyższej jakości.
Zdradzamy SECRET zdrowia, urody i dobrego samopoczucia
Płatki Secret Family powstają z wyselekcjonowanych, specjalnie polerowanych ziaren owsa. Do ich produkcji wybierane są te najlepsze, całkowicie pozbawione zanieczyszczeń. Następnie ziarna poddawane są specjalistycznej obróbce hydrotermicznej, dzięki której wytworzone płatki dłużej zachowują swoja świeżość, naturalny smak oraz cenne właściwości odżywcze.
Opis produktu:
Płatki SECRET FAMILY powstają z wyselekcjonowanych, specjalnie polerowanych ziaren owsa. Płatki SECRET FAMILY INSTANT są dodatkowo rozdrobnione dlatego nie wymagają gotowania.
Płatki SECRET FAMILY powstają z wyselekcjonowanych, specjalnie polerowanych ziaren owsa.
Owsianka z musem owocowym i bananem
wg Grzegorza Łapanowskiego
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych
Secret Family
• 1 i 1/2 szklanki wody
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka miodu
• 1/2 szklanki malin i 1/2 szklanki
jagód (mogą być mrożone)
• banan
• 2 łyżki nasion słonecznika Melvit
• 1 laska cynamonu
• listki mięty i melisy
Sposób przygotowania:
• Płatki przez około 3-5 minut gotuj w wodzie z
dodatkiem cynamonu. Możesz je doprawić
odrobiną miodu.
• Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła.
• Maliny i jagody oddzielnie zmiksuj na gładką
pulpę, dopraw siekaną miętą i melisą.
• Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni,
a banana pokrój w plasterki.
• Ciepłe płatki podaj po środku głębokiego
talerza. Wokół rozlej zimny mus owocowy.
• Ułóż plasterki banana. Owsiankę posyp
sprażonymi nasionami słonecznika.