w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Doskonałe sosy na Wielkanoc
data publikacji: 01-04-2015 r.
Wielkanoc to zazwyczaj czas sięgania po receptury obecne w naszych domach od lat. Jednocześnie co roku staramy się nieco odświeżyć te receptury, nadać im nowy charakter - szczególnie jeśli chodzi o pieczenie, szynki, pasztety.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Pomocne w tym okazują się sosy – potrafią odmienić smak znanych nam dań, by na świątecznym stole pojawiły się prawdziwe rarytasy.

Pieczeniowy, grzybowy, chrzanowy – te sosy bez wątpienia będą towarzyszyć wielkanocnym daniom. Można jednak pójść o krok dalej i sięgnąć po receptury znane i cenione na całym świecie, a jednak z rzadka goszczące na naszych stołach. Przepisy poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Do wieprzowiny, wołowiny, do pieczeni i mięs grillowanych

Te najbardziej popularne mięsa idealnie dopełnią sosy o wyrazistym smaku, a takim bez wątpienia jest Sos Robert (zwany również Sosem Roberta). Jest to sos musztardowy nazywany również cebulowym ostrym - i już te dwie nazwy dają wyobrażenie o jego charakterze. Ten ciemny sos podaje się na ciepło.

Jego przyrządzenie zaczynamy od podsmażenia cebuli (np. na boczku), połączeniu jej m.in. z koncentratem pomidorowym, winem oraz musztardą. Aby uzyskać jego głęboki smak, warto sięgnąć po Esencję do sosu pieczeniowego Knorr, która powstaje podobnie jak fond w profesjonalnych kuchniach, będący podstawą esencjonalnego sosu.

Gdy goście będą się zachwycać smakiem sosu, możemy zabłysnąć jeszcze dodatkowo, opowiadając kilka ciekawostek na temat jego pochodzenia. Twórcą sosu był Francuz, restaurator, Robert Vinot - wszak to Francuzom zawdzięczamy większość receptur sosów. Swoją sławę smakołyk zawdzięcza anegdocie Aleksandra Dumasa, pisarza, autora m.in. Trzech muszkieterów czy Hrabiego Monte Christo i wielkiego smakosza. W swoim Wielkim słowniku kulinarnym Dumas opowiada historię francuskiego proboszcza skłóconego z całą diecezją, zwłaszcza z wikariuszem biskupstwa, niejakim Robertem. Proboszcz ten napisał paszkwil ośmieszający wikariusza pt. „Sos Roberta” - tekst jako wyjątkowo obraźliwy zostaje skonfiskowany, autor skazany na areszt - ale dzięki aferze sława sosu zatacza coraz szersze kręgi.

Sos Robert

Składniki:

- 100 g kiszonych ogórków

- 100 g wędzonego boczku

- 1 mała czerwona cebula

- 200 ml czerwonego wina

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka musztardy

- ząbek czosnku

- 1 łyżka majeranku

- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę i ogórki w drobne paseczki.
Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Po wysmażeniu usuń nadmiar tłuszczu.
Dodaj cebulę i ogórki, całość smaż przez chwilę. Dodaj musztardę oraz koncentrat pomidorowy i smaż kolejną minutę.
Dodaj czerwone wino i gotuj całość do momentu, gdy płyn zredukuje się o połowę.
Dodaj Esencję do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr i uzupełnij sos 300 ml cieplej wody. Następnie dodaj czosnek i majeranek, po czym gotuj do czasu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
Do białych mięs, do pieczonej kaczki

Kolejnym oryginalnym przepisem na sos wielkanocny jest ten na Sos cumberland. To rodzaj słodkiego sosu robionego na bazie galaretki z czerwonych porzeczek lub żurawiny, z dodatkiem soku pomarańczowego i czerwonego wina. Taki sos nawet zwykłe danie przemieni w wykwintną potrawę - doprawiony imbirem, skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami, o pięknym czerwonym kolorze i lekko kwaskowym smaku świetnie komponującym się z mięsem.


Nazwa tego angielskiego sosu pochodzi od nazwiska, które przyjął po abdykacji król Hanoweru - Jerzy V. Pierwszy raz sos został podany w 1866 r. pod Wiedniem, gdzie osiadł Jerzy V. Nazywany jest również sosem oksfordzkim, a rozsławiony został przez francuskiego restauratora Auguste Escoffiera.

A oto przepis prosto z kuchni Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr:

Sos cumberland

Składniki:

- 50 g żurawiny świeżej lub mrożonej (może być dżem żurawinowy)

- 300 ml czerwonego wina

- 200 ml soku pomarańczowego

- 2 goździki

- otarta skórka z 1 pomarańczy

- laska cynamonu

- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Sposób przygotowania:

Połącz żurawinę z winem i sokiem pomarańczowym.
Żeby sos był idealnie doprawiony i gęsty, dodaj Esencję do sosu pieczeniowego jasnego, otartą skórkę z pomarańczy, goździki i cynamon. Wszystko razem gotuj około 10 minut.
Komu wina?

Dodatkiem podbijającym smak sosów jest wino. Najpopularniejsze, w którym się używa wina, to m.in. sosy marsala i madera – obie nazwy pochodzą od gatunku wina. „Najpierw podsmażam szalotkę, czyli słodszą odmianę cebuli o łagodniejsza w smaku. Potem dodaję wino i gotuje je tak długo, aż prawie zupełnie odparuje. A następnie łączę z Esencją do sosu pieczeniowego Knorr, która nada głębi aromatu i podkreśli szlachetny smak mięsa. Na koniec można dodać jeszcze trochę masła, które sprawi że sos będzie aksamitny w konsystencji i smaku”, mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Winny sos marsala

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 5

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 300 mililitrów wina Marsala,

- 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr,

- 1 cebula szalotka,

- 50 mililitrów oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

W rondlu, w którym przyrządzane było mięso, rozgrzej oliwę. Następnie wrzuć na tłuszcz uprzednio obraną i posiekaną szalotkę. Smaż ją do momentu, kiedy się zeszkli.
Wszystko zalej winem Marsala i gotuj. Kiedy wino odparuje, uzupełnij je 250 ml ciepłej wody.
Dodaj Esencję Knorr, dzięki której sos zgęstnieje i zyska wyśmienity smak. Całość precyzyjnie wymieszaj. Sos gotuj, aż mocno zgęstnieje.
Rada szefa kuchni:

Warto wiedzieć, że sos smakuje najlepiej, gdy przyrządzany jest w garnku, w którym wcześniej smażyliśmy mięso.

I jeszcze kilka rad od szefa kuchni:

Wino, które zostało w butelce, możesz przelać do pojemnika na lód i w postaci kostek przechowywać do następnej okazji robienia sosu. Dzięki temu wino nie kwaśnieje i zachowuje swoje walory smakowe.
Białe wino idzie w parze ze śmietaną kremówką czy startym serem, dopełnieniem będzie Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr, natomiast wino czerwone przyciąga składniki o równie intensywnej barwie i idzie w parze z Esencją do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr.
Warto wykorzystać soki z pieczenia czy smażenia mięsa. Do naczynia, w którym przyrządzane było mięso, nalejmy odrobinę wina i razem zagotujmy – ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem.
Eksperymentuj z dodatkami

Na koniec pamiętajmy, że sos to forma otwarta, która czeka tylko na kolejne eksperymenty. Zastanówmy się, jaki składnik kulinarny smakuje naszej rodzinie na talerzu najbardziej i skomponujmy sos, w którym nasz ulubiony dodatek będzie motywem przewodnim. Być może będą to suszone pomidory, szczypiorek albo chilli. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Doskonałe sosy na Wielkanoc



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Czym są karotenoidy?
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB