|
Wystarczy zalać ją wrzącą osoloną wodą, przykryć i odczekać 5 minut.
Kuskus popularny jest na całym świecie, ale wywodzi się z kuchni krajów północno-zachodniej Afryki, gdzie przyrządza się z niego wiele tradycyjnych, charakterystycznych dla tego regionu dań. Mówi się, że kuskus jest narodową potrawą kuchni marokańskiej. Najczęściej serwuje się go z duszonymi warzywami. Bywa jednak, że do warzyw dodaje się również kawałki kurczaka lub baraniny, a niekiedy potrawę urozmaicają suszone lub świeże owoce. Na marokański deser serwuje się kaszę posypaną migdałami oraz cukrem z cynamonem.
Kasza Kuskus marki Halina okaże się niezastąpiona również w nowoczesnej kuchni polskiej, a jej delikatny smak pozwoli na wszechstronne zastosowanie. Kasza będzie doskonałym dodatkiem do warzywnych i mięsnych ragoût, a także sycącym składnikiem rozmaitych sałatek czy nowatorskich farszów. Błyskawiczny sposób przygotowania kuskusu sprawi, że będzie on idealną bazą szybkiego, pożywnego posiłku, który z łatwością można przygotować w ciągu pełnego zajęć dnia.
autor: / źódło: / opracowanie:
Halina
|