Po pierwsze zadbajcie o otoczkę – piękny obrus, błyszcząca zastawa i oczywiście świece.
Po drugie przygotujcie potrawę z miłością i pasją. My podsuwamy Wam pomysły!
Danie główne: Ostre Quiche z pomidorkami ETERNO i kurczakiem
Składniki:
1 słoiczek – Ognistych Pomidorów ETERNO,
1 słoik czarnych oliwek,
1 pierś kurczaka,
1 opakowanie sera feta,
1 szklanka śmietanki 30%,
liście świeżej bazylii,
sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Składniki na ciasto:
100 g masła,
200 g mąki,
2 łyżki wody.
Przygotowanie:
Mieszamy masło, mąkę, wodę i ugniatamy na jednolitą masę. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wyjmujemy je i wylepiamy nim okrągłą formę. Spód i boki nakłuwamy widelcem i wkładamy na 15 minut do piekarnika ustawionego na 200 stopni. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy ziołami prowansalskimi i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie grillujemy. Pomidorki, oliwki, ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietanką oraz 2 łyżkami zalewy z „Ognistych pomidorków” ETERNO i wylewamy na podpieczone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i czekamy, aż się zarumieni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.
Deser: Słodki duet Mango i Wanilia
Składniki:
1 słoiczek Mango z wanilią ETERNO,
250 g serka mascarpone,
100 g herbatników,
około 1 łyżki cukru pudru,
Kilka listków miety.
Przygotowanie:
Kruszymy herbatniki (3 zostawiamy do dekoracji). Do serka mascarpone dolewamy sos ze słoiczka mango z wanilią ETERNO i mieszamy na gładka masę. Pozostałe owoce miksujemy. Dno salaterki wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Nastepnie nakładamy warstwę serka mascarpone, i zmiksowane mango. Całość dekorujemy cienką warstwą pokruszonych herbatników oraz listkiem mięty i posypujemy cukrem pudrem.