|
mozarella - ser ze świeżego krowiego mleka, można go wybrać w postaci gomułek zanurzonych w serwatce lub w bloku (i w ten sposób kupić go nieco taniej). Zapieczony na powierzchni daje apetyczny złoty kolor i pysznie się ciągnie.
gouda - najbardziej nam znany typ sera twardego, podpuszczkowego. Smakuje w każdej postaci i w dowolnym towarzystwie. Na powierzchni zapiekanki tworzy łagodną, nieco orzechową w smaku, idealnie ciągnącą się powłokę.
cheddar - to ser o dość intensywnym zapachu i żółto-pomarańczowej barwie. Potrawom nadaje nieco ostrego, lekko kwaskowatego, niepowtarzalnego smaku. Należy do serów średnio tłustych, ale bardzo ładnie topi się na powierzchni zapiekanki.
parmezan - to chyba najbardziej znany włoski ser z krowiego mleka podpuszczkowy. Charakteryzuje go intensywny smak. Zapieczony, tworzy złotą chrupką warstwę.
Jeśli nie chcesz używać sera, może go zastąpić bułka tarta, zmielony chleb tostowy, ewentualnie mniejsza ilość sera w połączeniu ze zmielonym pieczywem - dzięki temu wierzch będzie bardziej chrupiący. Na wierzchu zapiekanki świetnie sprawdzi się również sos beszamelowy, gęsta śmietana lub sos holenderski, czyli połączenie masła klarowanego z jajkami. Możemy też obłożyć zapiekankę ciastem francuskim, a nawet drożdżowym - to ciekawa alternatywa dla sera.
|