Z pomocą tego warzywa możemy stworzyć zarówno proste połączenia, jak Duszony szpinak z czosnkiem czy Szpinak z jajkiem, jak i bardziej wykwintne propozycje. Wśród nich może się znaleźć Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue. Smak tych dań znakomicie podkreśli Sos do warzyw na ciepło do szpinaku Knorr, czyli kompozycja sera, czosnku i natki pietruszki. I będzie naprawdę pysznie!
Szpinak z pomidorkami, boczkiem i serem blue
Składniki:
450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego Knorr
4 plastry wędzonego boczku
100 ml śmietany 18%
pół cebuli
200 g pomidorków cherry
1 opakowanie sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
2. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
3. Teraz dodaj szpinak i smaż 1 minutę
4. Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dodaj również pomidorki cherry przekrojone na pół.
5. Ser blue pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku. Wszystko duś jeszcze ok. 1-2 minuty i mieszaj, aby ser się lekko rozpuścił. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, posypany posiekaną natką pietruszki. Aby wzbogacić smak potrawy, dodaj odrobinę parmezanu.