|
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Fix Knorr „Chrupiące placki ziemniaczane”,
- 500 g wieprzowiny z łopatki,
- 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr,
- 1 średnia cebula,
- 100 g leśnych grzybów,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka ostrej mielonej papryki,
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżka majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 oscypek,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 50 g pszennej mąki,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 700 ml wody.
Przygotowanie:
1. Wieprzowinę umyj, osusz i pokrój w około dwucentymetrową kostkę. Mięso potraktuj przyprawą do mięs Knorr i posyp szczyptą czarnego pieprzu. Następnie obtocz je w mące
i usmaż na złoty kolor w garnku z rozgrzanym tłuszczem.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Grzyby leśne umyj i podziel na mniejsze kawałki. Wszystko dodaj do mięsa. Danie przypraw ostrą i słodką papryką, dodaj posiekany czosnek i wlej przecier pomidorowy. Potrawę smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Do rondla wlej 700 ml chłodnej wody, doprowadź gulasz do wrzenia, usuń powstałą pianę
i dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu oraz liść laurowy. Gulasz duś na małym ogniu przez pół godziny, aż mięso zrobi się miękkie. Danie dopraw do smaku odrobiną soli i majerankiem.
4. Fix Knorr przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Usmaż duże placki na całą patelnię.
5. Każdy usmażony placek polej gulaszem, ozdób kleksem kwaśnej śmietany i garścią starego oscypka.
|