|
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Sposób przygotowania: łatwe
Składniki:
pierś z kurczaka - 2 sztuki
Przyprawa do kurczaka Knorr - 2 łyżki
dynia - 200 g
ziemniaki - 200 g
cebula - 1 sztuka
ząbek czosnku - 1 sztuka
gałązka świeżego rozmarynu musztarda - 1 łyżka
starta mozzarella - 1 opakowanie
oliwa z oliwek - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek i rozmaryn oraz przyprawę Knorr.
2. Kurczaka pokrój w grube paski, następnie połowę marynaty wymieszaj z mięsem. Rozgrzej patelnię i smaż zamarynowane mięso przez 2 minuty. Odsącz na papierowym ręczniku.
3. Wyszorowane ziemniaki, obraną dynię oraz cebulę pokrój w jednakowej wielkości cząstki.
4. Obsmażone kawałki kurczaka oraz pokrojone warzywa przełóż do miski. Dodaj pozostałą marynatę, młotkowany pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 35-40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, posyp zapiekankę startym serem i ponownie zapiecz.
|