|
Wystarczy przygotować bulion, obrać i ugotować warzywa (w tymże bulionie), a następnie całość zmiksować i odpowiednio doprawić.
Jeśli Twoje dziecko wykazuje zainteresowanie gotowaniem, koniecznie zaangażuj je w krojenie i obieranie warzyw – najmłodsi będą mieli z tego powodu mnóstwo frajdy.
Najbardziej polecane do zup kremów warzywa to: dynia, marchew, papryka, seler, por, ziemniaki, pomidory.
Aby mieć pewność, że bulion jest odpowiednio aromatyczny i przyprawiony, do jego przygotowania warto użyć kostki rosołowej Knorr, która szybko i wygodnie stworzy idealną bazę pod zupę krem.
Możesz podawać zupę z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym – do zrobienia grzanek użyj np. pełnoziarnistego pieczywa.
Możesz doprawić zupę do smaku jogurtem, śmietaną lub masłem, ale świetnie będzie też smakowała bez tych dodatków, jeśli tylko przygotowana jest na bulionie.
Pamiętaj o wyrazistych przyprawach, np. imbirze do zupy dyniowej lub bazylii do zupy pomidorowej.
Kremy idealnie wyglądają w eleganckich talerzach lub miseczkach.
|