|
Ambasador marek Kikkoman i TABASCO® wie jakie połączenia smakowe będą prawdziwą rozkoszą dla naszego podniebienia i wprawią nas w dobry nastrój w jesienne dni.
Grzegorz Łapanowski prezentuje swoje menu na jesień:
Gulasz z dziczyzny, leśnymi grzybami, ciastem francuskim i sosem sojowym Kikkoman
Składniki:
1 kg mięsa z dzika, jelenia lub sarny
Grzyby leśne (np. borowiki, koźlaki, podgrzybki)
1-2 średnie, białe cebule
Kilka łodyg selera naciowego
Mała puszka pomidorów pellati
1-2 średnie marchewki
2-3 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Sos sojowy Kikkoman
150 ml czerwonego wina
1 op. ciasta francuskiego
1 jajko
Wykonanie:
Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż mięso delikatnie się skarmelizuje. Dodaj cebulę, a następnie razem smaż przez kilka minut. Przełóż do szybkowaru i dorzucić obrane, pokrojone na mniejsze kawałki seler, marchewkę i leśne grzyby. Wlej pomidory pellati. Uzupełnij wodą, tak żeby dobrze przykryła składniki. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie. Dolej 3-4 łyżki sosu sojowego Kikkoman i czerwone wino. Gotuj około 40 minut. Przelej całość do naczynia żaroodpornego lub mniejszych pojedynczych form do zapiekania. Każdą porcję gulaszu przykryj warstwą z ciasta francuskiego. Ciasto koniecznie ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbitym jajkiem. Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 15 minut. Podawaj gorące, mocno zrumienione ciasto.
|