|
Składniki:
1 kg upieczonej dyni piżmowej
1 l mleka kokosowego
2 kostki rosołowe Rosół z kury Knorr
10 g świeżego imbiru
5 listków limonki kafir
10 szt. trawy cytrynowej
2 łyżki zielonego tajskiego curry
1 kawałek galangalu
2 ząbki czosnku
1 strąk czerwonej ostrej papryki chili
3 średniej wielkości cebule
Tłuszcz roślinny do smażenia
8 małży
8 krewetek
100 g kiełków
1 pęczek natki kolendry
50 ml oleju z dyni
Sposób przygotowania:
1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij rozdrobnioną cebulę, dodaj starty imbir, czosnek, posiekane chili. Całość smaż chwilę.
2. Dodaj upieczoną dynię, mleko kokosowe, dwa całe kawałki trawy cytrynowej, kawałek galangalu. Zupę gotuj około 10 min., po czym dodaj kostki rosołowe Knorr, które idealnie doprawią zupę.
3. Zupę zmiksuj dokładnie i przecedź przez drobne sito, dodaj liście cytrynowe i jeszcze raz zagotuj.
|