|
wyjaśnia Iwonna Niegowska, ekspert do spraw żywienia marki Knorr. Poniżej jeszcze kilka porad dotyczących pestek z dyni:
Świetnie smakują uprażone, dodane do sałatek, farszy czy zmiksowane z ziołami do pesto.
Popularne są w piekarnictwie - wszyscy znamy i lubimy chleb czy bułkę z pestkami z dyni.
Z pestek tłoczy się smaczny olej o ciemnozielono-brązowym kolorze oraz orzechowym zapachu i smaku. Jego niewątpliwą zaletą jest lekkostrawność. Ostatnimi czasy stał się kulinarnym hitem w postaci kilku kropel polanych po wierzchu zupy, szczególnie kremów o jasnym kolorze.
Wyrazisty orzechowy posmak oleju sprawia, że stanowi idealną bazę wielu dresingów. Należy jedynie uważać, aby nie zdominował on potrawy swym zdecydowanym smakiem. Raczej nie poleca się go do smażenia.
Cechują się dość wysoką kalorycznością, bo mają dużo tłuszczu – porcja ok. 20 g to 110 kcal.
|