|
przedłużyć sobie życie, radzi Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. i koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Jakie choroby serca może wywołać złe odżywianie?
Nieprawidłowa dieta może mieć w ponad 60% wpływ na rozwój chorób serca. Biorąc poprawkę na czynniki niezależne od nas (geny, zanieczyszczenie środowiska, stresujący tryb życia) codzienna dieta wydaje się być czynnikiem nie tyle istotnym, co całkowicie zależnym od nas. Niezdrowe jedzenie, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i cukier to pierwszy krok do cholesterolemi i miażdżycy. Jest to również bardzo prosta droga do niewydolności serca, a w konsekwencji do tragicznego w skutkach zawału lub udaru.
Czy osoby starsze muszą szczególnie uważać na swoją dietę?
Każdy, niezależnie od wieku powinien dbać o swoją dietę! Osoby starsze muszą jednak szczególnie na nią uważać, nie tylko ze względu na prewencję chorób i wsparcie leczenia farmakologicznego, ale również ze względu na związane z wiekiem osłabione funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Dieta seniorów powinna być przede wszystkim urozmaicona, choć wielkości porcji spożywanych posiłków powinny być mniejsze niż np. 10 lat wcześniej. Wiele osób starszych, którzy odwiedzają dietetyka mówi „Jem tyle co zawsze i tyję”- no właśnie tu jest problem, ponieważ wraz z wiekiem nasze zapotrzebowanie energetyczne maleje.
Czym w takim razie powinien żywić się senior?
U osób starszych wiele tzw. funkcji wydzielniczych nie działa tak sprawnie jak dawniej. Enzymy trawienne wydzielane są w mniejszych ilościach, a jednocześnie spowolniona jest perystaltyka jelit. Dieta powinna być więc lekkostrawna, oparta na produktach poddawanych zdrowszej obróbce termicznej - gotowaniu na parze, pieczeniu czy duszeniu. Produkty, które przede wszystkim powinny pojawić się w diecie osób w podeszłym wieku to gotowane warzywa i owoce, chude mięsa, tłuste ryby oraz produkty zbożowe typu graham - produkty pełnoziarniste nie są polecane osobom starszym ze względu na silne działanie na przewód gastryczny. W ich diecie powinny znaleźć się również produkty nabiałowe, jako ważne w diecie źródło białka (sery twarogowe, umiarkowane ilości serów żółtych) oraz fermentowane produkty mleczne - jogurty, kefiry, maślanki, zsiadłe mleko. Produkty
te są cennym źródłem bakterii probiotycznych, które usprawniają trawienie.
A jak dietą pomóc sercu?
Niestety wraz z wiekiem dochodzą różne dolegliwości i choroby, które dodatkowo wymuszają zmianę dotychczasowego sposobu żywienia. Osoby z chorobami serca, wysokim cholesterolem i zaawansowaną miażdżycą powinny stosować dietę o obniżonej zawartości tłuszczów zwierzęcych. Sercowcy powinni spożywać chude mięsa drobiowe oraz tłuste ryby morskie, które są niezwykle korzystne dla serca. Osoby z niewydolnością wątroby, trzustki czy dwunastnicy powinny stosować przede wszystkim dietę lekkostrawną opartą na produktach gotowanych i rozdrobnionych, takich jak zupy kremy, czy pulpety mięsne. Powinni jeść również produkty z oczyszczonego ziarna zbóż (bułki pszenne, kaszę mannę, kuskus, ryż czy makarony).
A co z nawadnianiem organizmu?
Niezwykle istotne w przypadku osób starszych jest odpowiednie nawodnienie. Paradoksalnie u nich zapotrzebowanie na wodę jest większe, ale znacznie obniża się uczucie pragnienia, dlatego często wiele osób w podeszłym wieku nie spożywa odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. W konsekwencji może wiązać się to z nieodpowiednią ilością elektrolitów we krwi (zaburzenia pracy serca), zagęszczenie moczu (zwiększenie predyspozycji do zakażeń układu moczowego). Oczywiście najlepszym źródłem wody w diecie jest…woda, dlatego należy zwracać szczególna uwagę, aby osoby starsze wypijały jej codziennie około 1,5 l.
Czy odpowiednie odżywianie może więc przedłużyć nam życie?
W ciągu całego życia przez nasz organizm przechodzi około 40 ton żywności - oczywistym jest więc, że to co spożywamy musi mieć wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Niestety nieodpowiednia dieta może latami nie dawać żadnych objawów – tych spustoszeń po prostu nie widać! Są to bowiem odkładająca się w tętnicach blaszka miażdżycowa, otłuszczenie narządów wewnętrznych, czy niewydolność trzustki. Na szczęście robiąc cykliczne badania np. poziomu cholesterolu, cukru, czy po prostu mierząc ciśnienie krwi, jesteśmy w stanie namierzyć niekorzystne zmiany. Poza tym na zmianę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno!
|