w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Przepisy na kurczaka
data publikacji: 22-09-2014 r.
Zastanawiasz się, co dziś zrobić na obiad? Jak dogodzić domownikom i sobie, czyli ugotować coś szybko, łatwo i smacznie? W takich sytuacjach najczęściej nasz wybór pada na mięso z kurczaka.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Jemy je do kilku razy w tygodniu, co oznacza ogromną ilość obiadów w ciągu roku! Skąd brać pomysły, tak aby kurczak nam się nie znudził? Odpowiedź w poniższym artykule.

Szybki, smaczny, niedrogi – taki jest obiad przyrządzony na bazie kurczaka. Ponadto, co trzeba podkreślić, za popularnością tego mięsa stoi także jego uniwersalność i wszechstronne zastosowanie. Pierwsza cecha to możliwość dowolnego kształtowania smaku mięsa w zależności od charakteru zaplanowanego posiłku oraz gustów zasiadających do stołu. Kurczak cechuje na tyle neutralny smak, że możemy uczynić go podstawą zarówno pikantnego dania kuchni wschodniej, pachnącego imbirem i trawą cytrynową, jak i łagodnej potrawy, delikatnie podkreślonej ziołami. Natomiast wszechstronne zastosowanie przejawia się w mnogości dań, jakie z tym mięsem możemy przygotować. Propozycji obiadowych z kurczakiem w roli głównej jest mnóstwo: kurczak na patelni, dania makaronowe z sosem, naleśniki, dania z grilla, mięsne sałatki.


Smażymy

Tak przygotowanego kurczaka podajemy chyba najczęściej. Smak smażonych piersi odpowiada naszym domownikom, a domowi kucharze doceniają szybkość i prostotę przyrządzenia posiłku. Niestety, coraz częściej taki obiad zaczyna się nam zwyczajnie nudzić i, słysząc westchnienia członków rodziny: „hm, znów ten kurczak”, szukamy pomysłów na urozmaicenie dania. Okazuje się, że wbrew obawom mamy duże pole do eksperymentów, bo smażoną pierś z kurczaka możemy przyrządzić na wiele sposobów. „Bardzo dużo zależy od przyprawienia kurczaka – tą samą pierś możemy podać w wersji łagodnej, z dodatkiem kolendry i tymianku, jak i na ostro – z wyczuwalnym smakiem czosnku i ostrej papryki. Natomiast dodając do marynaty sezam, sos sojowy i odrobinę imbiru, nadamy potrawie orientalny charakter. Nawet takie drobne urozmaicenie wpłynie na smak całego dania” – radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Ponadto piersi kurczaka możemy owinąć plastrami wędzonego boczku, co także odmieni potrawę. Oczywiście także rolady z piersi z kurczaka to strzał w dziesiątkę. A przygotowanie farszu to już prawdziwe pole do kulinarnych eksperymentów – w piersi zawinąć możemy warzywa, suszone owoce, pieczarki lub stworzyć pastę z suszonych pomidorów i sera mozzarella. Ponadto smażony kurczak może zostać podany w pysznym sosie, na przykład z dodatkiem blanszowanych brokułów i orzechów – i już na stole ląduje zupełnie inne danie. Oto szczegółowy przepis:

Smażony kurczak z brokułami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 brokuł,
- 3 łyżki ulubionych orzechów,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
1. Zrób marynatę, łącząc olej z rozgniecioną kostką Knorr. Kurczaka pokrój na kawałki, natrzyj marynatą, dzięki której będzie on wyjątkowo soczysty, i oprósz mąką.
2. Mięso usmaż na złoty kolor. Cebulkę pokrój na połówki, potem na plastry, dodaj do mięsa i smaż jeszcze przez chwilę.
3. Na patelnię wlej 100 ml wody, dodaj ketchup, orzechy oraz blanszowane brokuły. Wszystko gotuj przez kilka minut, zdejmij z ognia, gdy sos zgęstnieje. Serwuj w duecie z ryżem.
4. Kurczaka możesz dodatkowo doprawić odrobiną imbiru i paroma łyżkami sosu sojowego.


Dodajemy do sałatki

Usmażona pierś z kurczaka nie ogranicza nas jedynie do podania jej w formie tradycyjnego drugiego dania z ziemniakami i surówką. Doskonałym pomysłem, zwłaszcza teraz w sezonie świeżych warzyw, jest przygotowanie sałatki, która sprawdzi się w porze obiadowej w ciepłe wakacyjne dni. To alternatywa, która z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom zarówno kurczaka, jak i sałatek. Już od nas zależy, jakie składniki dodamy do kompozycji – kurczak bowiem świetnie łączy się z wszelkimi warzywami, serami, a nawet owocami. Jako że sezon na paprykę już zagościł, Piotr Murawski poleca Sałatkę z pieczoną papryką, której smak wzbogaci ser kozi. Kompozycja idealna!

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 Rosół z kury Knorr,
- opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 50 g Ketchupu Hellmann’s,
- 50 g majonezu Hellmann’s,
- 1 sałata lodowa,
- 1 duża papryka czerwona,
- 100 g sera koziego lub innego sera o mocnym smaku,
- 1 mała czerwona cebula,
- 50 g orzechów włoskich,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę umyj i zawiń w folię aluminiową. Następnie piecz ją do miękkości (około 20 minut). Potem ostudź, obierz ze skórki i pokrój w paski.
2. Mięso oczyść z żył i przerostów, rozetnij na dwie cieńsze części.
3. W miseczce połącz kostkę rosołową z oliwą i sokiem cytrynowym. W takiej marynacie zanurz kurczaka, dzięki czemu będzie bardzo soczysty. Piersi usmaż na patelni (około 4 minuty z każdej strony). Następnie pokrój kurczaka w paseczki.
4. Ser zetrzyj na tarce.
5. Sałatę pokrój w ok. 2 cm kostkę, włóż do salaterki, połącz z resztą składników.
6. W szklance zmieszaj sos sałatkowy, łyżkę wody, ketchup i majonez. Tak przygotowany dip połącz z sałatą.
7. Sałatę wyłóż na głębokie talerze, ozdób krążkami czerwonej cebuli.
8. Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka.


Do dań makaronowych, ryżowych i naleśników

Co więcej, usmażoną pierś z kurczaka możemy uczynić składnikiem uwielbianych przez Polaków włoskich dań makaronowych. Kurczak pasuje do typowych dla tej kuchni sosów pomidorowych i śmietanowych. Ponadto mięso to może być punktem wyjścia do przyrządzenia dań z ryżem rodem z dalekiego Orientu. Rodzina z entuzjazmem zareaguje na nowe wydanie kurczaka o zupełnie odmiennym niż dotychczas smaku. Natomiast wielbiciele naleśników docenią oryginalny farsz „na ostro” z kurczakiem, oliwkami i warzywami – w wersji meksykańskiej.

Zamarynuj go!

Niezależnie, jaki obiad ze smażoną piersią z kurczaka zaplanujemy, mięso powinno być kruche i soczyste. Osiągnięcie tego efektu często jest zadaniem niełatwym, dlatego warto skorzystać z podpowiedzi Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Poleca on przyrządzić prostą marynatę z kostki rosołowej oraz oliwy. Wystarczy rozetrzeć 1 kostkę Rosół z kury Knorr, połączyć z 3 łyżkami oliwy lub oleju i taką pastą natrzeć piersi z kurczaka. Marynata sprawi, że kurczak będzie soczysty, a do tego idealnie przyprawiony. Tak przygotowane mięso możemy podać z różnymi dodatkami, przyrządzić rolady, pokroić na kawałki i dodać do sałatki oraz wykorzystać na bardzo wiele innych sposobów, które zależą tylko od naszej wyobraźni.


Grillujemy

Oprócz smażenia, mięso drobiowe coraz częściej także grillujemy: nie tylko piersi z kurczaka, ale także udka oraz skrzydełka. Mięso z kurczaka najlepiej przyrządzać w skórze, a przed zjedzeniem zdjąć ją, aby nie spożywać zawartego w niej tłuszczu. Proste przepisy mogą iść w parze z wykwintnym smakiem, który docenią domownicy. To pyszne rozwiązanie na obiad w letni weekend, kiedy pogoda pozwoli nam na przygotowanie dania na świeżym powietrzu, a wolny od pracy dzień zgromadzi wokół grilla całą rodzinę. Nie zapominajmy, że taki obiad możemy też przyrządzić o innej porze roku, wykorzystując rożen w piekarniku.
Poniżej łatwy przepis na skrzydełka z nutą cytryny i tymianku. Aby były chrupiące, warto najpierw smażyć je ok. 20 minut na wyższej półce, a następnie przełożyć niżej i w wysokiej temperaturze grillować po 5 minut z każdej strony. Wypróbujmy Kurczaka w marynacie klasycznej:

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g skrzydełek,
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
- 1 cytryna,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:
1. Aby mięso było soczyste i aromatyczne, stwórz marynatę. W słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny i kostkę Knorr. Posiekaj tymianek, dodaj do marynaty i jeszcze raz wymieszaj.
2. Zrobioną w ten sposób marynatą natrzyj skrzydełka. Mięso marynuj przez kilka godzin.
3. Po tym czasie grilluj skrzydełka przez kwadrans, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Przepisy na kurczaka



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB