|
Jemy je do kilku razy w tygodniu, co oznacza ogromną ilość obiadów w ciągu roku! Skąd brać pomysły, tak aby kurczak nam się nie znudził? Odpowiedź w poniższym artykule.
Szybki, smaczny, niedrogi – taki jest obiad przyrządzony na bazie kurczaka. Ponadto, co trzeba podkreślić, za popularnością tego mięsa stoi także jego uniwersalność i wszechstronne zastosowanie. Pierwsza cecha to możliwość dowolnego kształtowania smaku mięsa w zależności od charakteru zaplanowanego posiłku oraz gustów zasiadających do stołu. Kurczak cechuje na tyle neutralny smak, że możemy uczynić go podstawą zarówno pikantnego dania kuchni wschodniej, pachnącego imbirem i trawą cytrynową, jak i łagodnej potrawy, delikatnie podkreślonej ziołami. Natomiast wszechstronne zastosowanie przejawia się w mnogości dań, jakie z tym mięsem możemy przygotować. Propozycji obiadowych z kurczakiem w roli głównej jest mnóstwo: kurczak na patelni, dania makaronowe z sosem, naleśniki, dania z grilla, mięsne sałatki.
Smażymy
Tak przygotowanego kurczaka podajemy chyba najczęściej. Smak smażonych piersi odpowiada naszym domownikom, a domowi kucharze doceniają szybkość i prostotę przyrządzenia posiłku. Niestety, coraz częściej taki obiad zaczyna się nam zwyczajnie nudzić i, słysząc westchnienia członków rodziny: „hm, znów ten kurczak”, szukamy pomysłów na urozmaicenie dania. Okazuje się, że wbrew obawom mamy duże pole do eksperymentów, bo smażoną pierś z kurczaka możemy przyrządzić na wiele sposobów. „Bardzo dużo zależy od przyprawienia kurczaka – tą samą pierś możemy podać w wersji łagodnej, z dodatkiem kolendry i tymianku, jak i na ostro – z wyczuwalnym smakiem czosnku i ostrej papryki. Natomiast dodając do marynaty sezam, sos sojowy i odrobinę imbiru, nadamy potrawie orientalny charakter. Nawet takie drobne urozmaicenie wpłynie na smak całego dania” – radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Ponadto piersi kurczaka możemy owinąć plastrami wędzonego boczku, co także odmieni potrawę. Oczywiście także rolady z piersi z kurczaka to strzał w dziesiątkę. A przygotowanie farszu to już prawdziwe pole do kulinarnych eksperymentów – w piersi zawinąć możemy warzywa, suszone owoce, pieczarki lub stworzyć pastę z suszonych pomidorów i sera mozzarella. Ponadto smażony kurczak może zostać podany w pysznym sosie, na przykład z dodatkiem blanszowanych brokułów i orzechów – i już na stole ląduje zupełnie inne danie. Oto szczegółowy przepis:
Smażony kurczak z brokułami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 brokuł,
- 3 łyżki ulubionych orzechów,
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej,
- 1 cebula,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
1. Zrób marynatę, łącząc olej z rozgniecioną kostką Knorr. Kurczaka pokrój na kawałki, natrzyj marynatą, dzięki której będzie on wyjątkowo soczysty, i oprósz mąką.
2. Mięso usmaż na złoty kolor. Cebulkę pokrój na połówki, potem na plastry, dodaj do mięsa i smaż jeszcze przez chwilę.
3. Na patelnię wlej 100 ml wody, dodaj ketchup, orzechy oraz blanszowane brokuły. Wszystko gotuj przez kilka minut, zdejmij z ognia, gdy sos zgęstnieje. Serwuj w duecie z ryżem.
4. Kurczaka możesz dodatkowo doprawić odrobiną imbiru i paroma łyżkami sosu sojowego.
Dodajemy do sałatki
Usmażona pierś z kurczaka nie ogranicza nas jedynie do podania jej w formie tradycyjnego drugiego dania z ziemniakami i surówką. Doskonałym pomysłem, zwłaszcza teraz w sezonie świeżych warzyw, jest przygotowanie sałatki, która sprawdzi się w porze obiadowej w ciepłe wakacyjne dni. To alternatywa, która z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom zarówno kurczaka, jak i sałatek. Już od nas zależy, jakie składniki dodamy do kompozycji – kurczak bowiem świetnie łączy się z wszelkimi warzywami, serami, a nawet owocami. Jako że sezon na paprykę już zagościł, Piotr Murawski poleca Sałatkę z pieczoną papryką, której smak wzbogaci ser kozi. Kompozycja idealna!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 1 Rosół z kury Knorr,
- opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 50 g Ketchupu Hellmann’s,
- 50 g majonezu Hellmann’s,
- 1 sałata lodowa,
- 1 duża papryka czerwona,
- 100 g sera koziego lub innego sera o mocnym smaku,
- 1 mała czerwona cebula,
- 50 g orzechów włoskich,
- sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę umyj i zawiń w folię aluminiową. Następnie piecz ją do miękkości (około 20 minut). Potem ostudź, obierz ze skórki i pokrój w paski.
2. Mięso oczyść z żył i przerostów, rozetnij na dwie cieńsze części.
3. W miseczce połącz kostkę rosołową z oliwą i sokiem cytrynowym. W takiej marynacie zanurz kurczaka, dzięki czemu będzie bardzo soczysty. Piersi usmaż na patelni (około 4 minuty z każdej strony). Następnie pokrój kurczaka w paseczki.
4. Ser zetrzyj na tarce.
5. Sałatę pokrój w ok. 2 cm kostkę, włóż do salaterki, połącz z resztą składników.
6. W szklance zmieszaj sos sałatkowy, łyżkę wody, ketchup i majonez. Tak przygotowany dip połącz z sałatą.
7. Sałatę wyłóż na głębokie talerze, ozdób krążkami czerwonej cebuli.
8. Pierś z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka.
Do dań makaronowych, ryżowych i naleśników
Co więcej, usmażoną pierś z kurczaka możemy uczynić składnikiem uwielbianych przez Polaków włoskich dań makaronowych. Kurczak pasuje do typowych dla tej kuchni sosów pomidorowych i śmietanowych. Ponadto mięso to może być punktem wyjścia do przyrządzenia dań z ryżem rodem z dalekiego Orientu. Rodzina z entuzjazmem zareaguje na nowe wydanie kurczaka o zupełnie odmiennym niż dotychczas smaku. Natomiast wielbiciele naleśników docenią oryginalny farsz „na ostro” z kurczakiem, oliwkami i warzywami – w wersji meksykańskiej.
Zamarynuj go!
Niezależnie, jaki obiad ze smażoną piersią z kurczaka zaplanujemy, mięso powinno być kruche i soczyste. Osiągnięcie tego efektu często jest zadaniem niełatwym, dlatego warto skorzystać z podpowiedzi Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr. Poleca on przyrządzić prostą marynatę z kostki rosołowej oraz oliwy. Wystarczy rozetrzeć 1 kostkę Rosół z kury Knorr, połączyć z 3 łyżkami oliwy lub oleju i taką pastą natrzeć piersi z kurczaka. Marynata sprawi, że kurczak będzie soczysty, a do tego idealnie przyprawiony. Tak przygotowane mięso możemy podać z różnymi dodatkami, przyrządzić rolady, pokroić na kawałki i dodać do sałatki oraz wykorzystać na bardzo wiele innych sposobów, które zależą tylko od naszej wyobraźni.
Grillujemy
Oprócz smażenia, mięso drobiowe coraz częściej także grillujemy: nie tylko piersi z kurczaka, ale także udka oraz skrzydełka. Mięso z kurczaka najlepiej przyrządzać w skórze, a przed zjedzeniem zdjąć ją, aby nie spożywać zawartego w niej tłuszczu. Proste przepisy mogą iść w parze z wykwintnym smakiem, który docenią domownicy. To pyszne rozwiązanie na obiad w letni weekend, kiedy pogoda pozwoli nam na przygotowanie dania na świeżym powietrzu, a wolny od pracy dzień zgromadzi wokół grilla całą rodzinę. Nie zapominajmy, że taki obiad możemy też przyrządzić o innej porze roku, wykorzystując rożen w piekarniku.
Poniżej łatwy przepis na skrzydełka z nutą cytryny i tymianku. Aby były chrupiące, warto najpierw smażyć je ok. 20 minut na wyższej półce, a następnie przełożyć niżej i w wysokiej temperaturze grillować po 5 minut z każdej strony. Wypróbujmy Kurczaka w marynacie klasycznej:
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g skrzydełek,
- 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
- 1 cytryna,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka tymianku.
Przygotowanie:
1. Aby mięso było soczyste i aromatyczne, stwórz marynatę. W słoiczku wymieszaj oliwę, sok z cytryny i kostkę Knorr. Posiekaj tymianek, dodaj do marynaty i jeszcze raz wymieszaj.
2. Zrobioną w ten sposób marynatą natrzyj skrzydełka. Mięso marynuj przez kilka godzin.
3. Po tym czasie grilluj skrzydełka przez kwadrans, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla.
|