|
Wydaje nam się, że próbowaliśmy już wszystkiego, by zachęcić dziecko do jedzenia? Polecamy kilka sposobów, jak pomóc dziecku zdrowo i z energią wkroczyć w nowy rok szkolny.
„Nasz organizm nie potrafi witamin wytwarzać ani magazynować, dlatego tak ważne jest ich codzienne dostarczanie w dobrze zbilansowanym posiłku – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Dodatkowo owoce i warzywa są źródłem składników mineralnych, błonnika i wielu innych substancji bioaktywnych. Jak więc zachęcić dziecko do sięgania po nie? Na pewno warto próbować, a sposobów nie brakuje. Oto kilka rad ekspertów Knorr: Iwonny Niegowskiej, żywieniowca, oraz szefa kuchni Piotra Murawskiego.
Małe kotleciki dla dzieci
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 500 dag mięsa mielonego,
- 1 wołowa kostka rosołowa Knorr,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 4 ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- 1 jabłko.
Przygotowanie:
1. Rozpocznij od przygotowania aromatycznej pasty. W małej ilości wody rozpuść kostkę Knorr, by danie było pysznie przyprawione, i dodaj niej mięso mielone.
2. Mięso połącz z jajkiem i wyrób masę. Stwórz niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce i usmaż na oleju na rumiano.
3. Ugotuj ziemniaki, odcedź i zrób z nich puree.
4. Marchewki i jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach).
5. Danie fantazyjnie ułóż na talerzu. Na środku kolorowego talerza ułóż łyżkę ziemniaczanego puree, wyżej połóż dwa małe kotleciki. Z surówki stwórz uśmiech.
Zapiekanka dla najmłodszych
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 1 Sos serowy Knorr,
- 300 g ziemniaków pokrojonych w plastry,
- 200 g brzoskwiń z puszki,
- 200 ml śmietany 12%,
- 100 g sera gouda.
Przygotowanie:
1. Do miseczki wlej śmietanę i wsyp sos serowy Knorr, aby stworzyć pyszny sos. Dokładnie mieszając, połącz ze sobą oba składniki.
2. Część sosu pomieszaj z ziemniakami i ułóż je na dnie żaroodpornego naczynia. Brzoskwinie odcedź z zalewy i pokrój w paski. Kurczaka również pokrój w paski. Resztę sosu wymieszaj z mięsem i brzoskwiniami. Wszystko wyłóż na warstwę ziemniaków.
3. Wierzch dania potraktuj obficie startym serem. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Tęczowa sałatka
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6-8
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Knorr do mizerii,
- 200 g szynki,
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 ogórek,
- 250 g pomidorów cherry,
- 250 g kukurydzy z puszki,
- 100 g brzoskwiń z puszki,
- 100 g ciemnych winogron,
- 150 ml majonezu Babuni Hellmann’s,
- 50 ml jogurtu naturalnego,
- 1 rzodkiewka i szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Razem z dzieckiem pokrój szynkę, ogórka i brzoskwinię w kostkę. Twój pomocnik może kroić warzywa plastikowym nożykiem.
2. Sałatę umyj i porwij ją na drobne kawałki. Dziecko chętnie zrobi to za Ciebie.
3. Winogrona i pomidorki umyj, pokrój na połówki. Dzieci mogą wyciągnąć pestki z winogron.
4. Połącz majonez, jogurt i sos Knorr - w ten sposób powstanie pyszny dressing.
5. W dużej szklanej salaterce ułóż warstwy sałatki: na dnie powinna być szynka, potem brzoskwinia, ogórek i winogrona.
6. Polej sałatkę dressingiem i ozdób potrawę szczypiorkiem ułożonym na kształt wąsów oraz plastrami rzodkiewki.
Krem pomidorowy z makaronem
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 duża marchewka,
- 1 średniej wielkości pietruszka,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 kostka bulionowa cielęca Knorr,
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego,
- 200 g makaronu lub ryżu,
- 1 opakowanie śmietany 12%,
- 1,5 l wody.
Przygotowanie:
1. Umyj wszystkie warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz. Warzywa pokrój na małe kawałki.
2. Do garnka wlej wodę. Do gotującej się wody wrzuć kostkę i przygotowane wcześniej warzywa, dzięki czemu danie będzie doskonale doprawione.
3. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przecier pomidorowy.
4. Przy pomocy blendera zmiksuj zupę. Danie można podawać z kleksem śmietany, pietruszką lub ulubionym makaronem bądź ryżem Twojej pociechy.
|