|
Według najnowszych wyników badań Nestlé Feeding Infants and Todlers Study (FITS) to konkretne produkty spożywane przez dzieci mają największy wpływ na zbyt duże spożycie tłuszczy nasyconych i sodu w ich codziennej diecie. Zaktualizowane badania z 2008 roku, które poddały analizie diety 3 378 dzieci – od momentu narodzin do ukończenia czwartego roku życia - zostały ogłoszone na konferencji Biologii Eksperymentalnej pod koniec kwietnia 2014 w San Diego. Kathleen Reidly, doktor nauk medycznych, dietetyk i kierownik nauk o odżywianiu w Nestlé Infant Nutrition wraz z zespołem poddała analizie jedzenie będące głównym źródłem energii, tłuszczów nasyconych i sodu w diecie dzieci między 12 a 47 miesiącem życia. Wyniki wykazały, że już niewielka cześć jedzenia jak mleko, ser, pieczywo, płatki śniadaniowe, drób (kurczak i indyk), masło, margaryna lub inne tłuszcze, dostarczają prawie 50% dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Pierwsze lata życia dziecka są kluczowym momentem rozwoju. Wprowadzenie dobrych nawyków żywieniowych w tym czasie ułatwi dziecku stosowanie zdrowych nawyków żywieniowych w przyszłości – twierdzi dr Reidly. – Wyniki naszych badań wskazują, że przekąski stanowią ważną część diety maluchów, a rodzina może odegrać kluczową rolę zapewniając dziecku wartościowe przekąski w domu i poza nim.
Produktami, których spożycie dostarcza aż 70% spożywanych w ciągu dnia nasyconych kwasów tłuszczowych są: mleko, ser, masło, hot dogi i bekon, wołowina, drób, ciasta czy ciasteczka Natomiast produktami których spożycie dostarcza aż 40% spożywanego w ciągu dnia sodu są: mleko, hot dogi i bekon, kurczak i indyk, ser, pieczywo, krakersy i płatki śniadaniowe. .
Nowe wyniki badań uzupełniły wcześniejszą publikację FITS, która wykazała, że 45% maluchów (12 – 23 miesięcznych) i 78% przedszkolaków (24-47 miesięcznych) spożywa więcej sodu niż jest to zalecane. Co więcej, dr Reidy z zespołem wykazała, że przedszkolaki pozyskują aż 1/3 dziennej energii lub około 400 kalorii z tłuszczy nasyconych i cukrów dodanych.
Współtwórca badań, dr Denise Deming, również zanalizowała ankiety rodziców 2 386 dzieci, dzięki czemu prześledziła typowe przekąskowe zwyczaje wśród Amerykańskich dzieci pod kątem miejsca ich spożywania. Odkryła, że o ile przekąskami spożywanymi w domu są mleko, krakersy i świeże owoce, o tyle poza domem częściej wybierane są słodycze. Co więcej, przekąski jedzone poza domem przysparzają dzieciom około 50 dodatkowych kalorii dziennie.
Powyższe spostrzeżenia mogą pomóc zrozumieć narastający problem otyłości wśród 2-4 latków. Dla przykładu, w przypadku kluczowego składnika codziennej diety wśród dzieci jakim jest mleko - źródło białka, wapnia czy witamin A, D czy B12, tiaminy i ryboflawinów – autorzy badań zalecają wybór mleka o niższej zawartości tłuszczu, aniżeli ograniczenie spożycia mleka w ogóle.
Link do artykułu: http://www.foodnavigator-usa.com/R-D/Handful-of-foods-responsible-for-high-sat-fat-sodium-intake-in-young-kids-Nestle-FITS
|