|
Porównując diety rugbistów i osób niezwiązanych ze sportem, naukowcy odkryli związek pomiędzy ćwiczeniami, spożyciem białka, a zwiększoną liczbą dobroczynnych bakterii jelitowych w organizmie.
Badacze stwierdzili, że dieta ma wpływ na ilość i różnorodności mikroflory jelitowej ale nie jest znany jej związek z aktywnością fizyczną.
Oprócz diety, aktywność fizyczna jest prawdopodobnie kolejnym ważnym czynnikiem regulującym mikroflorę jelitową – twierdzą autorzy badań z University College Cork.
Porównanie diet i reżimu ćwiczeniowego czterdziestu sportowców i dwóch grup, składających się z 23 osób niezwiązanych ze sportem, wykazało większą różnorodność mikroorganizmów w jelitach rugbistów. W mikroflorze jelitowej rugbistów zidentyfikowano 22 odrębne typy bakterii, podczas gdy pozostałe badane osoby posiadały tych typów jedynie 11.
Jak twierdzą naukowcy, większa liczba bakterii jest powiązana ze zwiększonym spożyciem białka i produkcją kinazy keratynowej (CK) – wskaźnikami wysokiej aktywności fizycznej. U sportowców zaobserwowano także zmniejszoną ilość stanów zapalnych jelit i wyższy poziom wspomnianej kinazy keratynowej. Co więcej, dostrzeżono u nich również zwiększoną liczbę bakterii akkermansia mucinphilla, których brak w przewodzie pokarmowym powiązuje się z otyłością i zaburzeniami przemiany materii.
Osoby badane w dwóch grupach kontrolnych zostały zrekrutowane w oparciu o ich rozmiary – proporcjonalne do tych u rugbistów. Średnie BMI pierwszej grupy kontrolnej wynosiło 25, a drugiej – 28. Średnia BMI rugbistów wynosiła 29.
W porównaniu do obu grup kontrolnych, sportowcy spożywali znacznie większą ilość kalorii, w tym białek, tłuszczów nasyconych, cukrów i węglowodanów. Ich dieta w stosunku do diety grupy kontrolnej z wyższym BMI zawierała również większe ilości błonnika, jednonasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. U rugbistów białko dostarczało 22 % całkowitej energii, w porównaniu do 16% w grupie z niższym BMI i 15 % w grupie z wyższym BMI. Naukowcy doszli do wniosku, że spożycie białka i produkcja kinazy keratynowej pozytywnie wpływa na różnorodność mikroflory jelitowej, co sugeruje duży wpływ diety i aktywności fizycznej na bioróżnorodność jelitową.
Różnorodność jest ważna w każdym ekosystemie i pozwala na większą wytrzymałość i wydajność. Różnorodność jelitowa może stać się nowym znacznikiem stanu zdrowia pacjenta – oceniają naukowcy. W badaniu niski poziom mikroflory jelitowej był obserwowany przy występowaniu: autyzmu, otyłości i spożyciu produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
Literatura: gut.bmj.com/content/early/2014/04/29/gutjnl-2013-306541
|