Kmin rzymski, czosnek suszony w płatkach, czosnek z natką pietruszki oraz kolendra suszona w liściach – to linia czterech przypraw sygnowana nazwiskiem Grzegorza Łapanowskiego – gwiazdy programu Top Chef i firmowana jego autorskimi przepisami.
Linia, którą stworzył Kamis jest pierwszą tego typu ofertą na rynku polskim. Przyprawy, które wchodzą w jej skład, w większości nie należą do powszechnie stosowanych w Polsce, a mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Progres, który przez ostatnie kilka lat zrobiliśmy w gotowaniu, pozwala mi sądzić, że linia ta znajdzie wielu swoich zagorzałych zwolenników – powiedział Grzegorz Łapanowski.
Kamis Kmin rzymski mielony, czyli inaczej kumin
Kmin rzymski stosuje się gównie w kuchniach, gdzie ceni się dobrze przyprawione potrawy. Dość powiedzieć, że jest jednym z podstawowych składników mieszanek przypraw kuchni wschodniej (np. masali lub curry). Jego smak ocenić można jako bardzo intensywny, podobny do pieprzu z wyczuwalną nutą cytrusów. Kmin jest przyprawą wszechstronną. Świetnie nadaje się do gulaszu oraz do potraw grillowanych. Przyprawia się nim również dania mięsne – zwłaszcza z wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny oraz z kurczaka. Nieoceniony przy przyprawianiu dań z fasoli lub jako przyprawa do bakłażana.
Kamis Kolendra w liściach
Kolendra jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych. Najczęściej używana jest w formie suszonych owoców. Dzięki ofercie Kamis kolendra dostępna będzie również w formie suszonych liści, które są głównym składnikiem kuchni południowo-azjatyckiej, a także chińskiej czy meksykańskiej. Lekko anyżowy smak przyprawy sprawia, że kolendra stosowana jest do dań z wieprzowiny, jagnięciny, drobiu, a także do ryb. Dobrze komponuje się również z sosami i warzywami – szczególnie jeśli chodzi o dania z dodatkiem grochu, soczewicy i fasoli. Jest jednak coś o czym powinniśmy pamiętać – kolendra nie lubi temperatury, więc powinniśmy ją dodawać dopiero pod koniec gotowania.
Kamis Czosnek suszony w płatkach
Właściwości zdrowotne, kulinarne i smakowe czosnku znamy od stuleci. Delikatne, kruche, jasnokremowe płatki suszonego czosnku zachowują właściwy dla świeżego czosnku smak i aromat. Czosnek suszony w płatkach sprawdzi się jako chrupiąca posypka, podobnie jak orzechy czy smażona cebula. Podczas gotowania, smażenia czy duszenia płatki czosnku lekko nasiąkają, przy czym wciąż zachowują swoją kruchość. Czosnek w płatkach doskonale nadaje się do marynowania mięs, pieczeni, mięs duszonych i gulaszu, zup, warzyw duszonych oraz sosów na zimno - dipów.
Kamis Czosnek z natką pietruszki
Czosnek i pietruszka bardzo często występują w duecie, a w tej przyprawie zostały dobrane w idealnych proporcjach, pozwalających uzyskać optymalny efekt potrzebny do nadania potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Przyprawa może być stosowana do zimnych i gorących sosów, surówek, sałatek warzywnych, potraw z jarzyn, serów i jaj. Niezastąpiona także do aromatyzowania zup, rosołu, dań mięsnych i rybnych oraz gotowanych oraz pieczonych ziemniaków.