|
Bucatini to jedyny makaron wytwarzany przy użyciu foremek z brązu. Ma chropowatą powierzchnię, co sprawia, że świetnie łączy się z każdym sosem. Makaron ten zwykle używany jest do słynnego Bucatini all'Amatriciana, czyli sosu pomidorowego z boczkiem, jednak kulinarnych wariacji z bucatini jest znacznie więcej – dziś proponujemy kolorowe jak włoska flaga bucatini z warzywami.
Składniki dla 4 osób: *400g makaronu bucatini De Cecco, *3 młode małe cukinie - pokrojone w cieniutkie paseczki, *zółta papryka - pokrojona w cieniutkie paseczki, *bakłażan - pokrojony w kostkę, *1 cebula - drobno pokrojona, *pół ząbku czosnku, *4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia, *30 g masła, *garść listków bazylii, *sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania: Zeszklij czosnek i cebulę na dużej patelni na oliwie z oliwek i maśle. Dodaj pokrojone warzywa i zarumień je na dużym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj sól i pieprz do smaku, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze 15 min. Ugotuj makaron bucatini al dente, odcedź i zmieszaj dokładnie z warzywami i bazylią. Podawaj pokropione aromatyczną oliwą z oliwek. Smacznego!
|