Tak powstała wiosenna limitowana edycja Colombian Terroirs, obejmująca dwie kawy - Cauca i Santander.
Wprawieni w sztuce pozyskiwania ziaren znawcy Nespresso wyszukali zielone owoce w dwóch kolumbijskich regionach: Cauca oraz Santander. To właśnie z tamtejszych aromatycznych odmian Arabiki stworzyli dwie nowe Grand Cru.
Kontynuując ideę towarzyszącą serii Pure Origin – kaw z jednego tylko miejsca pochodzenia - Nespresso poszło o krok dalej niż dotychczas. Edycja Colombian Terroirs uosabia różnorodność gatunków Arabiki uprawionej w odmiennych lokalizacjach tego samego kraju.
Cauca i Santander to dwa regiony położone na przeciwległych krańcach Kolumbii, jednego z państw przodujących w uprawie kawy. Na tych terenach w ramach Programu Zrównoważonego rozwoju AAA Sustainable Quality™ Nespresso współpracuje z farmerami od wielu lat. To właśnie ścisłe partnerstwo, jakie firma podjęła z tamtejszymi plantatorami, pozwoliło stworzyć osobliwą edycję Colombian Terroirs.
Departament Cauca – położony w bujnym, pełnym zieleni i urodzajnym regionie południowo-zachodniej Kolumbii – wypełniają zbocza gór porośnięte kawowcami, skąpanymi w cieple równikowego słońca. Znany jest on także z maleńkich, malowniczych plantacji kawy. W odróżnieniu od niego Santander to suchy region w północno-wschodniej części kraju, otoczony stromym pasmem Andów. Tutaj kawowe krzewy rosną na lokalnych wzniesieniach z dala od palącego słonecznego żaru, osłonięte przez wysokie drzewa.
Tak jak różne są te dwa kolumbijskie obszary, tak odmienne są obie kawy wiosennej limitowanej edycji Nespresso. Pierwsza z nich - Cauca - charakteryzuje się owocowymi, winnymi nutami i pełnym smakiem. Posiada intensywność o wartości 6. Zaś Santander – drugą Grand Cru z serii Colombian Terroirs - wyróżniają nuty świeżo pieczonego chleba połączone ze słodkim smakiem karmelu. Jest to kawa zbalansowana, odznaczająca się intensywnością 7. Obydwie mieszkanki najlepiej smakują podawane w postaci espresso (40 ml), ale swoją południowoamerykańską naturę ujawniają także serwowane z mlekiem – jako Cappuccino (Cauca) oraz Latte Macchiato (Santander).
Obydwie kawy dostępne są w sprzedaży od 17 marca 2014 roku w cenie 1,89 zł za kapsułkę w butku Nespresso, sklepie internetowym marki oraz poprzez infolinię.