|
Kardamon nadaje temu odświeżającemu deserowi słodkiego, kwiatowego smaku.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 45 minut
Zamroź (w maszynie do lodów): według instrukcji
• 1/4 szklanki całych orzechów nerkowca
• 1/4 szklanki pistacji
• 3 łyżki masła klarowanego lub masła niesolonego
• 6 średnich marchewek, obranych i startych (3 szklanki)
• 2 szklanki pełnotłustego mleka
• 3/4 szklanki cukru, oddzielnie
• 3 łyżeczki Kamis kardamon
• 4 żółtka jajek
• 2 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
• 1/2 łyżeczki Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
1. Upraż nerkowce i pistacje na dużej patelni na średnim ogniu, często mieszając przez 5 minut lub aż zaczną pachnieć. Zdejmij z patelni. Odstaw.
2. Podgrzej masło klarowane na patelni na średnim ogniu. Dodaj marchewki; smaż, mieszając przez 5 minuty lub aż zmiękną. Dodaj mleko, 1/4 szklanki cukru i 1 łyżeczkę kardamonu; gotuj przez 25 minut lub aż większość mleka wyparuje. Często mieszaj, aby mleko się nie przypaliło. Zdejmij z ognia. Schłodź do temperatury pokojowej.
3. W rondlu średniej wielkości przy użyciu trzepaczki ubij żółtka z pozostałą 1/2 szklanki cukru przez 1 do 2 minut lub aż masa stanie się bladożółta i zgęstnieje. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj trzepaczką. Ciągle mieszając, gotuj na średnim ogniu przez 8 do 10 minut lub aż mikstura zagęści się i nie będzie spływać z łyżki. Zdejmij z ognia.
4. Przelej do średniej metalowej miski. Dodaj wanilię i pozostałe 2 łyżeczki kardamonu. Dodaj mieszaninę z marchewką i uprażone orzechy; dobrze wymieszaj. Umieść miskę w zimnej wodzie na 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Wlej do maszyny do robienia lodów (o pojemności ponad 2 litry). Zamroź zgodnie z instrukcjami producenta. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj w zamrażarce do podania. Jeżeli chcesz, posyp dodatkowymi orzechami nerkowca i pistacjami.
Przepis na 10 porcji (po 1/2 szklanki).
|