|
Trener kuchni francuskiej i propagator idei slow food, a ostatnio prowadzący program – David w Europie. Kulinarne inspiracje czerpie z Francji, która jest jego ojczyzną i Polski, gdzie mieszka od lat. Taki też jest nowy serek Almette z kolorowym pieprzem. Niezwykle wyrafinowany i jednocześnie „swojski”. Nowy Almette to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, która nadaje daniom niepowtarzalny charakter. To smak nowych inspiracji!
Carpaccio z burakami i z Almette z kolorowym pieprzem
składniki dla 4 osób
• Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
• Burak (surowy) – 1 sztuka (duży)
• Drobno posiekane orzechy włoskie – 3 łyżki
• Posiekany szczypiorek – 2 łyżki
• Dobra oliwa z oliwek – 1 łyżka
• Krem balsamiczny – dla ozdoby
• Sól – wedle uznania
Myjemy i obieramy buraka, a następnie kroimy na cienkie, duże plastry nożem lub na mandolinie. Orzechy i szczypiorek drobno siekamy. W miseczce ugniatamy serek Almette z kolorowym pieprzem, łączymy z orzechami i szczypiorkiem, dodajemy oliwy i mieszamy. Na każdym plasterku buraka układamy jedną łyżkę masy i składamy plaster na pół, przytrzymując złożone części plastra za pomocą spinacza lub wykałaczki. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania plastrów i nadzienia. Wszystkie złożone plastry układamy w harmonijkę na talerzu i kropimy całość oliwą z oliwek. Na koniec całość możemy polać kilkoma kroplami kremu balsamicznego dla smaku i dla jeszcze lepszego efektu wizualnego.
Smacznego!
Cannelloni z szynki parmeńskiej i z Almette z koloroywm pieprzem
składniki dla 4 osób
• Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
• Melon (miąższ pomarańczowy lub żółto-zielony) – 1 sztuka
• Szynka parmeńska (lub beyonne, prosciutto) – 4 plastry
• Wino Muscat (lub Porto) – 4 łyżki
• Świeża mięta – 4 listki
• Pieprz świeżo mielony – wedle uznania
Melona przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Za pomocą łyżeczki parisienne (mała okrągła łyżeczka) drążymy z miąższu kuleczki i układamy je w 4 szklaneczkach. Dodajemy do każdej szklaneczki po jednej łyżce wina i potrząsamy nimi (wcześniej zakrywając szklanki) by wino oblało kuleczki. Na desce do krojenie układamy paski z szynki. Pośrodku każdego plastra kładziemy jedną łyżkę serka Almette z kolorowym pieprzem, formujemy cannelloni i „spinamy” wykałaczką (lub małym spinaczem kulinarnym). Do każdej szklaneczki z kulkami melona dokładamy na wierzch cannelloni, dekorujemy listkiem świeżej mięty i odrobiną zmielonego pieprzu.
Smacznego!
Wrapy z Almette z kolorowym pieprzem
składniki dla 4 osób
• Almette z kolorowym pieprzem – 1 opakowanie
• Łosoś wędzony – 4 sztuki
• Zielony ogórek – 1 sztuka
• Koperek posiekany – 2 łyżki
• Świeża rukola – garstka
• Dobra oliwa z oliwek – 1 łyżka
• Sól i pieprz – do smaku
W miseczce mieszamy serek Almette z kolorowym pieprzem, posiekany koperek i oliwę. Kroimy ogórka w cienkie słupki. Tortille smarujemy masą z serkiem, układamy jeden plaster łososia, kilka liści rukoli i słupków z ogórka. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym delikatnie zawijamy. Kroimy wrapy na ukos, aby było kilka kawałków i nakłuwamy wykałaczkami.
Smacznego!
Wskazówka: Zawiń wrapy w folię spożywczą, wsadź do lodówki na ok. godzinę, aby je schłodzić. Dzięki temu składniki połączą się i łatwiej je będzie pokroić.
autor: / źódło: / opracowanie:
Almette
|