|
Szczęśliwie, przepisów na rybne przysmaki nie brakuje, dlatego przeciwnicy karpia mogą spać spokojnie, bo przecież wigilia nie samym karpiem stoi! Ryba po grecku, śledzie w śmietanie, zupa rybna, koreczki, pstrąg w galarecie – możliwości jest całkiem sporo. Jednak w tym roku warto wypróbować coś innego, nowego i naprawdę wyjątkowego w smaku – apetyczne zawijasy z dorsza i tuńczyka, otulone ciepłą, szpinakową kołderką.
Składniki na 4 osoby:
*2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek 160g Callipo,, *600 g filetów z dorsza (lub innej ryby), *700 g szpinaku, *50 g szczypiorku, *100 g natki pietruszki, *2 ząbki czosnku, *1 papryczka peperoncino, *oliwa extra vergine Olitalia, *sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowane filety pokrój w niewielkie kwadrat. Przypraw pieprzem, solą, natką pietruszki i gotuj przez 3 minuty na parze. Ostudź i ułóż na wierzchu kawałki odcedzonego tuńczyka. Zwiąż każdy kwadrat z tuńczykiem kilkoma nitkami szczypiorku. Ogrzej je w piekarniku lub na parze (kilka minut). Dopraw szpinak solą, pieprzem i odrobiną papryki peperoncino. Uduś szpinak przez kilka minut na oliwie z oliwek. Podawaj zawijasy na ciepłym szpinaku. Smacznego!
|