|  | 
	Zrób przegląd lodówki, wybierz ulubione składniki i dodaj im nieco pikantności. Ostry sos rozgrzeje organizm, a kapsaicyna zawarta w chilli poprawi humor.
 Myśląc o ciepłym posiłku, od razu na myśl przychodzą pieczone dania a w tym także szybka i uwielbiana przez miliony ludzi na świecie, pizza. Choć wariacji na jej temat jest wiele, większość tradycyjnych składników, zwyczajnie się „przejadło". Jak zatem wprowadzić w to popularne danie trochę finezji? Najłatwiej – aromatycznymi sosami. Zamarynowanie kurczaka w Teriyaki nadaje mięsu niesamowitej słodyczy, a jako dodatek z pewnością przypadnie do gustu fanom pizzy hawajskiej. Osoby preferujące delikatne smaki, chętnie sięgną po sosy śmietanowe, które w połączniu ze zeszkloną cebulą i boczkiem połączą się w słynną carbonarę. Dla miłośników mocniejszych wrażeń, ideałem będzie linia kultowych, pikantnych sosów, w której każdy ma inny aromat i skalę ostrości. Najostrzejszy z nich to wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero – warto go dozować bardzo ostrożnie.
 
 Co jesienią może znaleźć się na pizzy? Najtaniej będzie zaopatrzyć się w jesienne warzywa – kolorowe papryki, słodkie pomidory, szpinak, cukinię, bakłażana. Wybór jest niesamowicie bogaty. W zależności od tego jakie wybierzemy dodatki, dobieramy również ser. Oprócz klasycznej, śnieżnobiałej mozzarelli, warto sięgnąć po oscypek (genialny w połączeniu z żurawiną), ser pleśniowy (świetny z brokułami lub figami), czy grecką fetę. Sprawdzą się też wszelkie długo dojrzewające wędliny lub dobrze doprawiona, mielona wołowina. Jeśli masz kulinarny zapał możesz też eksperymentować z ciastem, wybierając różne rodzaje mąki lub zmieniając ich proporcje. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia, a smakowite „testy” z pewnością nikogo nie znudzą.
 Gorrrąca pizza na lodowate wieczory:
 Domowa pizza z TABASCO®
 
 Ciasto baza:
 Ok 500g dobrej mąki pszennej
 30g świeżych drożdży
 150ml ciepłej wody
 Pół łyżeczki soli
 2 łyżki oliwy
 
 Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie rozmieszać aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże, oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
 
 Sos pomidorowy baza:
 250g pomidorów pelati
 Kilka ząbków czosnku
 Świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
 Łyżeczka octu balsamicznego
 Sos TABASCO® Habanero
 Cukier
 Świeżo mielony pieprz i sól
 3 łyżki oliwy
 Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami TABASCO®.
 
 Farsz:
 Kilkanaście pomidorków koktajlowych
 Duża garść świeżego szpinaku
 Kilka plasterków dobrej szynki
 Kulka mozarelli
 4 jajka
 1-2 ząbki czosnku
 masło
 Kawałek parmezanu
 Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
 Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki i mozarelli. Piec  w  piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i na każdą pizzę wybić całe jajko i posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut aż spód nabierze złotobrązowego koloru a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą prosto z pieca!
 
 
	autor: / źódło: / opracowanie:
	Develey	 |