|
Składniki:
2 bakłażany
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 średnia cebula
Kilka łyżek pasty pomidorowej
Kilka kropel TABASCO® Habanero
2 duże pomidor
1 puszka ciecierzycy
2-3 ząbki czosnku
Sos sojowy Kikkoman
Olej
Czarny pieprz
Sól
Kilka gałązek trybuli lub kolendry
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżką wydrążyć miąższ, zostawić warstwę ok. 1 cm przy skórce. Delikatnie posolić i odstawić na kilka minut (pozbawimy go wówczas goryczki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze kilkanaście minut. Ciecierzycę osączyć i wrzucić do mięsa. Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dołożyć jeszcze kilka łyżek pasty pomidorowej oraz kilka kropel TABASCO® i dokładnie wymieszać. Dodać roztarty czosnek. Przyprawić czarnym pieprzem i sosem sojowym. Mięsnym farszem wypełnić połówki bakłażanów. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) piec około pół godziny. Przed podaniem każda porcję posypać posiekaną trybulą lub kolendrą.
|