|
większe niż kiedyś możliwości nabycia różnorodnych i niedostępnych niegdyś produktów sprawiają, że te zielone liście zaczynają święcić na polskich stołach prawdziwe triumfy.
Jest to przemiana niezwykle korzystna, ponieważ szpinak zawiera ogromne ilości witamin i związków mineralnych, niezbędnych do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu. Jest bogaty w potas, który chroni przed nadciśnieniem; żelazo, niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek; kwas foliowy, szczególnie cenny dla kobiet w ciąży, a także witaminy C, E, K, beta karoten oraz witaminy z grupy B. Ponadto szpinak zawiera antyoksydanty, które chronią organizm przed schorzeniami onkologicznymi, a także dużo magnezu, wzmacniającego układ nerwowy i zmniejszającego podatność na stres. Osoby na diecie również docenią to zielone warzywo, gdyż jest ono wyjątkowo niskokaloryczne: 100 g szpinaku to tylko 16 kalorii! Pamiętać jednak należy, że poza bezdyskusyjnymi walorami odżywczymi, szpinak zawiera także kwas szczawiowy, który w nadmiarze może wpływać odwapniająco na organizm, dlatego zaleca się jeść szpinak w towarzystwie produktów białkowych – sera typu feta, jogurtu naturalnego czy klasycznego jajka sadzonego. W istocie sposobów przyrządzania szpinaku jest tyle, ile amatorów jego intensywnego, niepowtarzalnego smaku.
Pod koniec XIX w. członkinie żeńskiego zgromadzenia sióstr pielęgniarek od św. Wincentego a Paulo przyrządzały z niego swego rodzaju wino, którym poiły chorych i ubogich, w ekspresowy sposób przywracając im siły witalne. W XXI w. istnieją setki, jeśli nie tysiące przepisów, z wykorzystaniem szpinaku. W każdym przypadku najlepszy jest szpinak świeży – surowy świetnie nadaje się do sałatek. Połączony z serami pleśniowymi, fetą, parmezanem, a nawet oscypkiem nabierze charakteru i jeszcze bardziej intensywnego aromatu. Łącząc go z owocami – gruszkami, truskawkami, winogronami lub cytrusami można wydobyć z niego interesującą, orzeźwiającą nutę. Przyrządzając sałatki ze świeżych liści należy jednak pamiętać o ich dokładnym umyciu. Można też wrzucić je na chwilę do wody z lodem i kilkoma kroplami cytryny – zachowają wtedy intensywnie zielony kolor.
Co jakiś czas zmieniają się nasze kulinarne upodobania i odkrywamy na nowo smaki nieco zapomniane – mówi Magda Parkitna, Specjalista ds. marketingu i PR marki Jawo, specjalizującej się w produkcji pierogów, naleśników i klusek. Tak też stało się ze szpinakiem, który w przeszłości nie cieszył się dobrą sławą, a obecnie wrócił do łask i przekonaliśmy się o jego zaletach. Z tego właśnie powodu wprowadziliśmy do naszej oferty naleśniki ze szpinakiem – danie zarówno proste, jak i eleganckie, które można zaserwować tak podczas rodzinnego obiadu, jak i na wykwintnej kolacji. Naleśniki są delikatne, puszyste w środku i - co wiem z własnego doświadczenia - smakują nawet tym, którzy wcześniej szpinak omijali z daleka – dodaje Magda Parkitna.
Przygotowując szpinak w domowym zaciszu pamiętajmy, że dania ze szpinakiem na ciepło nie wolno gotować, ponieważ straci on większość swoich właściwości odżywczych – lepiej udusić go na patelni z czosnkiem, dodać roztopiony ser pleśniowy, makaron typu penne – i eleganckie danie gotowe! Jest to także kolejna – poza zaletami smakowymi oraz walorami zdrowotnymi, zaleta szpinaku – stanowić on może bazę ekskluzywnego dania dla wymagających, cały czas pozostając niedrogim, tak dobrze znanym i dodającym dużo energii przysmakiem Popeye’a. Warto poznać wszystkie twarze szpinaku i znajomość tę ze smakiem pielęgnować.
autor: / źódło: / opracowanie:
Jawo
|