|
Zachwyca bogactwem smaków i aromatów, a w dodatku jest lekka i bardzo zdrowa. Żeby poczuć ten fantastyczny smak nie trzeba wyjeżdżać już do Grecji. Dzięki serkom Hochland PIATO, każdy może przenieść śródziemnomorskie smaki do swojej kuchni i zorganizować wielką grecką imprezę. Co i jak przygotować, aby zachwycić swych gości, podpowiada znany kucharz i pasjonat zdrowego gotowania – Tomasz Jakubiak.
Zapiekanka z mielonej wołowiny, pasty sezamowej, bakłażana i serka Hochland PIATO
(Przepis dla 6 osób)
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
300 g ziemniaków
2 bakłażany
Cebula
4 pomidory malinowe
4 ząbki czosnku
Szklanka bulionu wieprzowego
2 łyżki pasty sezamowej „Tahini”
300 g serka Hochland PIATO z papryczką chili i bazylią
Łyżeczka kminku rzymskiego
3 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki jogurtu
5 łyżek masła
Mięta i sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj na półtwardo i pokrój w grubą kostkę. W podobną kostkę pokrój bakłażana, pomidora i cebulę. Na 3 łyżkach masła przesmaż bakłażana, cebulę i ziemniaki. Dopraw kminkiem
i papryką. Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidora i wymieszaj. Dodaj również pastę sezamową
i jogurt, a następnie dopraw. Wołowinę przesmaż na pozostałym maśle i dodaj bulion. Duś, aż zmniejszy swoją objętość. Wołowinę posól, ale delikatnie gdyż serek Hochland PIATO sam w sobie jest słony. Na dno brytfanki wysyp warzywa, na nie mięso, całość posmaruj warstwą serka PIATO i wstaw do piekarnika. Piecz około 30min w temperaturze 160 stopni. Zapiekankę po wyjęciu posyp posiekaną miętą i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!
|